„Изправи се БГ! Ние идваме!“ искат кабинет, но без влияние на ГЕРБ и ДПС

„Има такъв народ" и формацията на Мая Манолов и Николай Хаджигенов се обединиха около общи приоритети, които да са част от политиката на евентуален кабинет

„Изправи се БГ! Ние идваме!“ искат кабинет, но без влияние на ГЕРБ и ДПС

Снимка: Скрийншот

3395 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

След проведения разговор между „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ) и „Има такъв народ" (ИТН) за евентуално съставяне на кабинет, стана ясно, че между двете политически групи няма разминавания в основните цели. Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов коментира, че имат еднакви виждания за съдебата реформа и социалната политика. От „Изправи се БГ! Ние идваме“ приветстват излъчването на кабинет от първата политическа сила, но се обявиха против участие на ДПС и ГЕРБ-СДС. Мая Манолова беше категорична, че са „против дългата ръка“ на ГЕРБ-СДС и ДПС. 

„Престанете да набутвате ДПС като коалиционен партньор на ИТН. Това е абсурдно“, заяви Йорданов, обръщайки се към медиите и добави, че в крайна сметка в залата ще се види дали евентуално правителство ще бъде подкрепено. От ИБГНИ заявиха, че е право на ИТН да инициират разговори с всички парламентарни групи.

Двете политически групи се обединиха от факта, че имат еднакви цели, които са отстоявали още по време на протестите миналата година. Ще продължат разговорите на експертно ниво, но Йорданов определи срещата като „конструктивна, позитивна, със здрав разум и разбиране от двете страни." 

Експертни групи за електронно управление, социална политика, както и икономика и бизнес ще изчистват детайлите между приоритетите на ИБГНИ и ИТН. По отношение на здравеопазването, ще се обсъжда реформа, според която болниците да престанат да бъдат търговски дружества. Тема на разговор ще са и клиничните пътеки. 

Манолова заяви, че приоритетите им са получили подкрепа от ИТН, а именно - повишение на доходите, подкрепа за бизнеса и съдебна реформа, подкрепа за семействата и ревизия. Преизчисляването на пенсиите да стане още от 1 октомври, а бизнесът да получи държавна помощ за справяне с последствията от пандемията, са били обсъждани също. Манолова заяви, че освен нулева толерантност към корупцията, следващият кабинет трябва да се заеме с решаването на важни проблеми на хората. 

„Тук сме заради това, което искахме долу на улицата. Единствено трябва да стиковаме позициите си и начините за постигане на целите. Конфигурацията в парламента щеше да изглежда зле, без вас“, коментира Йорданов преди старта на срещата. 

„Аз съм сигурна, че ще има правителство, но не какво да е. Хората искат правителство на промяната, но без влияние на олигархични кръгове“, заяви Манолова, изтъквайки, че именно заради желанието за промяна, ИТН са първа политическа сила.

По-късно през деня продължават разговорите на ИТН с БСП, а утре и с ДПС. 

Подкрепи Economic.bg