МВФ ще разглежда ваксинацията като икономическа политика

Икономическото възстановяване минава през усилена ваксинация

МВФ ще разглежда ваксинацията като икономическа политика

Снимка: БТА

2048 ~ 4 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Възстановяването на световната икономика, която беше силно повлияна от пандемията, ще зависи от две неща – паричната политика и фискалните мерки, но решаващо значение има и ваксинацията, която може да сложи окончателен край на пандемията. Именно заради това Международният валутен фонд ще разглежда ваксинациите като икономическа политика.

„През тази, а вероятно и през следващата година нашата институция ще разглежда ваксинациите като икономическа политика, която в някои държави на практика поставяме на нивото на традиционните макроикономически политики, ако не и над тях. Защо? Защото, ако не успеем да се справим с пандемията като световна общност, тя ще продължи да задържа възстановяването“, коментира управляващият директор на МВФ по време на разговор със Сесилия Малмстрьом, бивш еврокомисар, а в момента старши научен институт в Peterson Institute for International Economics.

На базата на доклад за пандемията, изготвен от МВФ, експертите установяват, че трайно възстановяване може да има само при нива на ваксинацията над 50-60%. За да бъде ваксиниран такъв голям процент от населението по света, е нужен и голям финансов ресурс – 50 млрд. долара, както и международно сътрудничество под формата на дарения от страни, които имат свръхзапази от ваксини.

„Необходими са ни и средства, за да разширим производството на ваксини отвъд прогнозираното към момента ниво — казваме, че се нуждаем от около 11 милиарда дози, но всъщност се нуждаем от повече, защото може да възникне необходимост от използването на бустерни дози“, смята Кристалина Георгиева.

МВФ смята, че бедните страни имат нужда от помощ с логистиката и доставките на ваксини. Финансов ресурс е нужен и за тестове, чрез които да се проследяват контактите на заразените, за лични предпазни средства, кислород и терапии.

„Още когато разработвахме този пакет, беше пределно ясно, че цената от 50 млрд. долара, колкото и значителна да е, е нищожна в сравнение с икономическите ползи, които според нашите изчисления са от порядъка на 9 трлн. долара под формата на допълнително производство от сега до 2025 г. Изследвахме също така значението на тези 9 трлн. долара за развитите икономики. Според нашите прогнози, те биха могли да получат 40% от тези средства. И част от ползата за тях ще бъде 1 трлн. долара под формата на допълнителни данъчни приходи, просто защото икономиката се раздвижва и продуктът се увеличава“, допълва Георгиева.

Търговията също играе важна роля в плана на МВФ. Приносът на търговията към възстановяването се изразява в премахването на ограниченията и улесняването на доставките на ваксини и на необходимите консумативи. Търговията стимулира общите усилия на производители, политици и търговски органи в лицето на СТО.

„В областта на търговията също наблюдаваме повече положителни отколкото отрицателни стъпки. След избухването на пандемията икономиките от Г-20 докладваха за 140 нови търговски мерки, като 101 или 72% процента от тях са насочени към улесняване на търговията и достъпа на доставките на здравни продукти до правилната дестинация. 39 мерки – 28% бяха ограничителни и включваха забрани за износ, чието поддържане е изключително вредно.“

По отношение на програмата COVAX, чрез която бедните страни получават дарени ваксини, Кристалина Георгиева отбелязва обещаващ напредък.

„Инициативата повиши целите си за ваксиниране на до 30 % от населението през тази година и аз горещо приветствам това. Най-важно обаче е, че беше осигурено финансиране за постигането на целта от 30 %. Виждаме напредък и в даряването на дози от страни със свръхзапаси на страни с недостиг на ваксини.“

МВФ ще настоява за бързо възстановяване и ускорена ваксинация, защото ускоряването на процеса ще струва същите пари, но ще има по-голямо въздействие. Ако ваксинацията не се забърза, ще сме свидетели и на други варианти, освен сегашният „Делта“ вариант. Изключително важно е осигуряването на помощ (финансова и лични предпазни средства, както и терапевтични) за засегнатите страни от новия вариант, особено за бедните.

„През септември, октомври, ноември и декември развитите икономики ще освободят допълнителни дози за развиващия се свят, което налага да се уверим, че развиващите се страни могат да използват тези дози, разполагат с необходимото оборудване, имат необходимия капацитет за охлаждане и могат да проведат кампании за мобилизиране на населението за ваксиниране. Ако не се справим с тези предизвикателства сега, те ще се окажат пречка. И именно затова ми се иска да видя по-засилено даряване на ваксини и пари сега, а не по-късно“, коментира управляващият директор на МВФ.

Според Георгиева, рецесията щеше да бъде три пъти по-тежка без фискалните мерки на стойност близо 28 трлн. долара и бързо разработените ваксини – тези две предпоставки са в полза на икономиката. И въпреки че „Делта“ варианта довежда до нова пауза, МВФ прогнозира забележително възстановяване през 2021 г.

„Прогнозите към момента сочат, че някои страни ще се възстановяват с по-бърз темп от останалите, а в други растежът ще бъде по-скромен. Това се дължи на бързината и ефективността на ваксинирането и наличието на фискално пространство за действие. Ето защо ние настояваме за повсеместно ваксиниране като икономическа политика и като институция сме на разположение на нашите държави членки, за да осигурим фискално пространство за страните, които изпитват най-силни ограничения.“

Подкрепи Economic.bg