„Има такъв народ“ и БСП търсят допирни точки

Въпреки това представителите на партиите дадоха отделни изявления пред медиите след края на срещата

„Има такъв народ“ и БСП търсят допирни точки

Снимка: БТА

2534 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Първата политическа сила „Има такъв народ“ проведе разговори за съставяне на кабинет днес и с „БСП за България“, след като по-рано през деня беше проведена среща с „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Представителите на ИТН изявиха желание за разговор само по политики и приоритети, без обсъждане на личностни разговори и партийни цели. От БСП се съгласиха, а Корнелия Нинова заяви, че само чрез диалог и разговор може да се намери верният път.

След срещата БСП даде първа изявление пред медиите, но без участието на ИТН. Лидерът на партията Корнелия Нинова обясни, че с представителите на ИТН са се разбрали да изложат аргументите си отделно.

Нинова определи разговорите като „първа добра крачка към разговори за съставяне на правителство“. Тя заяви, че са намерили повече общи неща и по-малко различия. Предстои и втори кръг срещи между ИТН и БСП, а утре Националният съвет на партията ще вземат решение точно какви политики да бъдат застъпени при работата на работни групи, които ще излъчат двете политически сили.

Зам.-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов даде изявление след Нинова и коментира, че това е бил просто разговор в търсене на общи гледни точки, но без ултиматуми.

„Имаме разминавания по някои неща, но това са неща, които се решават в работните групи в самия парламент“, заяви той.

Различията между ИТН и БСП са свързани с приватизацията на ББР, концесиите и преизчисляването на пенсиите. Нинова заяви, че те искат това да стане с актуализацията на сегашния бюджет, а ИТН – догодина. От своя страна Йорданов заяви, че БСП са по-социална партия и искат вдигане на данъците, а ИТН са против това. 

„Ние ясно разбираме, че трябва да бъде съставен редовен кабинет и да има работещ парламент, за да може да бъдат решени важни проблеми. Приоритет за партията са социалните проблеми“, коментира Нинова. Тя добави, че пред тях стоят краткосрочни въпроси, като актуализация на бюджета, Планът за устойчивост. Като дългосрочни теми, Нинова определи „дълбока и истинска промяна“, за която ще са нужни сериозни реформи, които ще изискват време и съгласие.

„Ако БСП имат желание да ни подкрепят, трябва да имат на какво да стъпят. Различията ще се изглаждат в пленарната зала“, коментира Йорданов.

На въпрос какво мисли БСП за евентуалната подкрепа, която бъдещ кабинет би получил от ДПС, Нинова отговори, че мандатоносителят решава кого ще кани на разговори. Само ИТН могат да решат от кого и каква подкрепа искат.

„По-голямо предизвикателство ще бъде приоритетите на всички партии, участвали в разговорите, да се сложат в една обща рамка“, изтъкна Нинова и определи евентуалният бъдещ кабинет като кабинет на промяната, защото всички партии се обединяват около идеята за промяна на досегашния модел на управление.

Тошко Йорданов коментира, че не е проблем да отидат на нови избори, ако не получат нужната подкрепа.

Утре предстоят разговорите на ИТН с ДПС. 

Подкрепи Economic.bg