Изправят пред съда бивш шеф на МВФ

Обвиненията срещу него са за заобикаляне на данъчните закони, пране на пари и незаконно присвояване на имущество

Изправят пред съда бивш шеф на МВФ

Бившият управляващ директор на Международния валутен фонд Родриго Рато ще бъде съден за първи път в Испания. Пред съда той трябва да обясни как е похарчил толкова много пари за луксозни чанти, хотели и шумни партита, предадоха световните агенции.

Рато стигна до подсъдимата скамейка след едно електронно писмо, в което се споменават "черни карти VISA", открито през 2013 г. от журналистка сред 8000 хакнати кореспонденции.

В началото на февруари испанският национален съд обяви, че ще започне дело срещу Рато и още 65 души по обвинения в злоупотреби с корпоративни кредитни карти, издадени от банковата група Bankia.

Прокуратурата иска 4,5 години затвор за 66-годишния Рато, който ръководеше Bankia между 2010 и 2012 година. Той е обект на няколко разследвания и паспортът му е отнет.

Рато бе вицепремиер на Испания от 1996 до 2004 година и управляващ директор на МВФ от 2004 до 2008 година. Обвиненията срещу него са за заобикаляне на данъчните закони, пране на пари и незаконно присвояване на имущество. 

Коментари: 0