Източници на Reuters: Еврозоната подкрепя България за ERM-2

Окончателното решение трябва да се вземе до утре и вероятно ще бъде обявено през уикенда

Източници на Reuters: Еврозоната подкрепя България за ERM-2

Финансовите министри от Еврозоната и Дания (Еврогрупата) са склонни да допуснат България и Хърватия до валутно-обменния механизъм (ERM-2). Това са заявили пред Reuters четирима източника, запознати с процеса. Обсъжданията и гласуването са предвидени за днес и утре, чрез видео конферентна връзка. Европейската централна банка също трябва да даде своето одобрение.

Двама от източниците са казали, че решението вероятно ще бъде обявено след края на борсовата търговия в петък, вероятно през уикенда, за да се избегнат спекулации на пазара.

Все още обаче има да се изчистват детайли около присъединяването на двете държави към „чакалнята“ на еврозоната, където трябва да останат минимум две години. Досега обаче практиката показва, че страните прекарват много повече време там преди да приемат еврото за своя валута, в някои случи става въпрос за десетилетие.

В ERM-2 се тества стабилността на местната валута, която след това трябва да се конвертира в евро при определен курс. Също така държавите кандидати за еврозоната трябва да изпълняват чисто техническите Маастрихтски критерии.

Коментари: 0