Строителството в България отчита двуцифрен спад през май

Най-голямо намаление е отчетено при сградното строителство

Строителството в България отчита двуцифрен спад през май

Снимка: Economic.bg/Архив

1888 ~ 1 мин. четене

Строителството в България отчита спад от 14.1% през месец май 2020 г. в сравнение с година по-рано, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). В сравнение с месец април обаче сектор „Строителство“ бележи ръст, дори и минимален – от 0.3%.

По сектори, гражданско и сградно строителство, на месечна база се отчита увеличение съответно с 0.4% и 0.2%. На годишна база обаче данните са по-песимистични, защото при сградното строителство през май е отчетен спад от 16.6% спрямо година по-рано, а при гражданското намалението в продукцията е от 10.5%.

Като цяло обаче страната ни се представя доста добре в сектор „Строителство“ на фона на останалите държави в ЕС по време на кризата, стана ясно от данните на Евростат за месец март и април, първите два месеца на изолация и блокиране на много от икономическите отрасли. Важно е да се отбележи обаче, че България беше една от малкото държави, в които по време на карантината работата на заетите в строителния сектор не беше забранена и те можеха да работят.

Подкрепи Economic.bg