Johnson & Johnson временно спира изпитанията на Covid-ваксината

Причината е "необяснима болест" при един от участниците в проучването

Johnson & Johnson временно спира изпитанията на Covid-ваксината

Снимка: Pixabay

1644 ~ 2 мин. четене

Производителят на лекарства Johnson & Johnson заяви, че засега е спрял опитите на напредналото клинично изпитване на експерименталната си коронавирусна ваксина поради необяснима болест при един от доброволците.

„Следвайки нашите указания, болестта на участника се разглежда и оценява от независимия Съвет за наблюдение на безопасността на данните (DSMB), както и от нашите вътрешни лекари по клинична безопасност“, се казва в изявление на компанията. ENSEMBLE е името на изследването.

„Нежеланите събития - болести, злополуки и т.н. - дори тези, които са сериозни, са очаквана част от всяко клинично проучване, особено от големи проучвания.“

Компанията не каза какво е необяснимото заболяване, но от клиничните изпитвания се установява дали ваксините причиняват опасни странични ефекти. Пробите се спират, когато се появят, докато лекарите проверяват дали заболяването може да бъде свързано с ваксината или е съвпадение.

„Изпитанието на ваксината на Johnson & Johnson е най-голямото, което познавам - 60 000 души“, каза Ашиш Джа, деканът на Университетското училище за обществено здраве в Браун. Той добави, че в рамките на този процес се очакват няколко паузи.

Производителят на лекарства заяви, че има "значителна разлика" между пауза в проучването и регулаторно задържане на клинично изпитване.

Това е второто изпитване за коронавирусна ваксина във фаза 3, което е поставено на пауза в САЩ. Изпитването на ваксината на AstraZeneca беше спряно миналия месец поради неврологично усложнение при доброволец във Великобритания. Докато процесът беше възобновен там и в други страни, той остава на пауза в Съединените щати, докато Американската администрация по храните и лекарствата разследва.

„Искаме ваксината да е безопасна и трябва да оставим процеса да се развие и това ще отнеме известно време“, каза Джа. „За мен е успокояващо, че компаниите действат отговорно и правят паузи, когато имат нужда“.

Процесът на Johnson Фаза 3 започна през септември. Това е една от шестте коронавирусни ваксини, тествани в САЩ, и една от четирите в най-напредналата фаза епат 3.

Подкрепи Economic.bg