Оказа ли влияние пандемията върху цените на имотите по света?

Силната активност на пазара до голяма степен помогна на политиците в борбата с икономическата криза, смята Шон Дарби

Оказа ли влияние пандемията върху цените на имотите по света?

Снимка: Unsplash

2183 ~ 1 мин. четене

Цените на недвижимите имоти в глобален мащаб успяха да се задържат стабилни на фона на безпрецедентния глобален икономически удар, който пандемията от коронавируса нанесе. Това е мнението на Шон Дарби, глобален ръководител на стратегията за дялово участие в Jefferies – компания за финансови и консултантски услуги.

„Това е може би едно от най-щастливите събития за политиците, тъй като в действителност не сме виждали значителни спадове в цените на имотите в световен мащаб“, каза Дарби пред CNBC.

Голямото търсене на жилища на места като САЩ, Великобритания и Китай така и не спря въпреки кризата, което даде „огромна опора“ на политиците, които се борят с икономическия срив. „Това позволи на местните банкови системи да стоят относително далеч от дефлация на активите“, казва още Шон Дарби.

По думите му Австралия е изключение и там се отчита спад на цените на имотите. Икономиката на Китай се възстановява с пълна сила от пандемията, което доведе до опасенията на много експерти, че това ще доведе до „прегряване“ на пазара на имоти.

„Продажбите на имоти в Китай са изключително стабилни през първите шест месеца след удара на Covid-19“, каза Дарби, добавяйки, че силата на сектора е послужила като „изолация“ за китайската икономика.

По повод акциите на вторият по големина агент за недвижими имоти в Китай – Evergrande, който значително се понижиха през септември, заради информация че компанията има натрупани дългове, Дарби е на мнение, че това е изолиран случай и като цяло компаниите в сектора са доста стабилни.

Подкрепи Economic.bg