Кабинетът поема нов дълг за 95 млн. лв. следващата седмица

Средствата са нужни във връзка със закупуването на изтребителите F-16

Кабинетът поема нов дълг за 95 млн. лв. следващата седмица

Снимка: Economic.bg/Архив

Дълг от 95 млн. лв. ще бъде поет през следващата седмица чрез продажба на държавни облигации, става ясно от съобщение за провеждане на аукцион на Българската народна банка (БНБ). Средствата са нужни на правителството във връзка със закупуването на изтребителите F-16, предава още БНР. 

Новият дълг ще бъде поет чрез емитирането на 20-годишни държавни книжа на аукцион, като това е поредният такъв за тази година. Правителството пласира две емисии на 20 юни – 10.5-годишна за 200 млн. лв. и 20-годишна за 100.6 млн. лв., и още една 20-годишна за 200 млн. лв. през юли. 

Книжата, които ще бъдат емитирани идната седмица, са с фиксиран годишен лихвен процент от 1.5%. 

С предстоящите емисии се прави още една крачка към изпълнението на заложения бюджетен лимит за новия дълг от 1 млрд. лв. 

Парите са необходими на правителството, което трябваше да преведе парите по сделката за закупуването на изстребителите F-16. 

В емитирането на държавни книжа за тази цел заляга идеята, че по този начин ще се осигури сериозен ресурс във Фискалния резерв. По-рано кабинетът актуализира Бюджет 2019 заради покупката изстребителите F-16, като заложи прогнозен дефицит от 2%. 

Коментари: 0