Кабинетът отпусна над 6 млн. за възнаграждения на директори

Ощи близо 5 млн. лв. са отпуснати за транспортни разходи и наем на учители

Кабинетът отпусна над 6 млн. за възнаграждения на директори

Снимка: БТА

2600 ~ 2 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Кабинетът отпусна над 6 млн. лв. за допълнителни възнаграждения за постигнати резултати на 3802 директори на общински детски градини, училища, центрове за подкрепа за личностно развитие и центрове за специална образователна подкрепа. От тях близо 3 млн. лв. са за 1688 директори на детски градини, над 3 млн. лв. - за 1985 директори на училища, а 192 хил. лв. - за 121 директори на центрове за подкрепа за личностно развитие и 11 895 лв. - за 8 директори на центрове за специална образователна подкрепа.

Допълнителните възнаграждения се определят в зависимост от получените точки при оценяване на постигнатите резултати в планирането и организацията на образователния процес, реализирането на план-приема, въвеждането на иновативни практики в обучението, провеждането на занимания по интереси, получените награди, доброто взаимодействие със социалните партньори и др.

Средствата се осигуряват от бюджета на Министерството на образованието и науката за 2021 г.

Междувременно правителството одобри и близо 5 млн. лв. за възстановяване на транспортните разходи и на разходите за наем на учители за периода септември - декември 2021 г. Със средствата ще бъдат изплатени транспортните разходи на 16 860 учители от 2753 образователни институции. На 51 педагогически специалисти ще бъдат възстановени разходите за наем.

Отделно кабинетът отпусна и над 1 млн. лв. за включването на 10 658 четиригодишни деца в системата на задължителното предучилищно образование. Парите ще бъдат разпределени между 45 общини, които през тази учебна година са заявили готовност за приемане на децата в детските градини.

От началото на 2021 г. 56 общини са получили средства от Министерството на образованието и науката за покриване на разходи за подготовката на четиригодишни деца. До учебната 2023-2024 г. всички общини трябва да създадат необходимите условия за осъществяване на задължително предучилищно образование на децата, които са навършили четири години.Подкрепи Economic.bg