Кабинетът отпусна още 1.6 млн. лв. за ученическите лагери

Финансират се пътувания, одобрени преди спирането на приема на нови заявки заради разпространението на коронавируса

Кабинетът отпусна още 1.6 млн. лв. за ученическите лагери

Снимка: Twenty20

240 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Правителството отпуска още 1.6 млн. лв. по Националната програма „Отново заедно“. Така още над 7500 ученици ще отидат на почивка, заедно със 769 учители и педагогически специалисти. Парите ще финансират пътувания, одобрени преди 17 август, когато заради влошаващата се епидемична обстановка Министерство на образованието и науката спря приемането на нови заявки.

Финансирането се разпределя между 265 училища – 233 общински и 32 държавни. Средствата за общинските училища се отпускат по бюджетите на общините, а за държавните – по бюджетите на съответните министерства.

Това е петото финансиране по програмата. С четири предишни решения правителството одобри общо малко над 7.1 млн. лева за 16 417 ученици, които са придружавани от 1719 ръководители.

Целта на програмата е да насърчи възстановяването на комуникацията между учениците и да преодолее изоставането в социализацията им заради неприсъственото обучение през последните две учебни години. Очаква се тя да помогне също за обогатяване на културата на децата и да стимулира тяхната физическа активност.

Другата основна цел бе да се подпомагане туристическия сектор, който пострада след пандемията. Туроператори обаче сигнализираха за забавени плащания по програмата.

Подкрепи Economic.bg