Къде е най-бързият асансьор в света

Скоростта му е впечатляващите 1230 метра в секунда

Къде е най-бързият асансьор в света

Shanghai Tower все още е втората най-висока сграда в света – около 200 м по-ниска от Бурж Халифа в Дубай. Тя вече има най-високата наблюдателна кула в света, а сега предстои да бъде оборудвана и с най-бързия асансьор на планетата.

Японската компания Mitsubishi Electric информира, че асансьорът ще развива максимална скорост от 1230 метра в минута. Той ще стига от ниво -2 до 119-ия етаж на сградата за по-малко от минута. Това е доста по-бързо от настоящите асансьори в Shanghai Tower, които също не са от най-бавните.

Някои подобрения по асансьора ще позволят на ползващите го да осъществяват това бързо вертикално пътуване, без да умират от страх. Хоризонталното разклащане ще бъде елиминирано със специална система, която на практика отстранява вибрациите.

Аеродинамични обтекатели извън асансьора ще намаляват звука на свистящия покрай него въздух, докато въздушното налягане ще се коригира в движение, вероятно за да се подтисне усещането за заглъхване в ушите.

Само един от трите асансьора в Shanghai Tower ще получи тези подобрения, но се очаква той да може да се използва още през тази година.  

Коментари: 0