Къде се търсят най-много луксозни имоти в София

Вижте какви са предизвикателствата пред пазара в луксозния сектор

Къде се търсят най-много луксозни имоти в София
2366 ~ 2 мин. четене
Пазарът на луксозни имоти в България се развива динамично през последните години. Една от основните причини е т.н. милениум поколение - младите хора над 30 г., които вече са натрупали парични средства от работа в бързо развиващи се сфери, като ИКТ, банковия и финансовия сектор, инвестиции и стартъпи. 

В София търсенето на луксозни имоти е голямо. Най-висок интерес традиционно се наблюдава в района на Докторска градина, центъра на София, южните части на столицата и кварталите "Лозенец", "Иван Вазов", "Изток" и "Изгрев". 

Завръща се търсенето в района на бул. "България". Най-голямо търсене на къщи има в района на Витошка яка, където веднъж излязъл на пазара, един имот се реализира много бързо, сочат данни на Unique Estates, представени на конференцията "Инвестиции и строителство на жилищни сгради". 

Луксозният сектор обаче е изправен пред редица предизвикателства, отбелязват от консултантската компания за недвижими имоти. Сред тях са недостиг на модерни жилища с големи, отворени, функционално разпределени пространства и съвременно обзавеждане, за сметка на редица класически имоти с масивна мебелна мебелировка и много стаи. 

Критериите на младите хора са свързани с технологии и смарт системи за управление на жилището, каквито липсват в луксозните имоти, предпочитани от богатите хора на 60+ години, а те са основни собственици във високия сегмент. 

Съвременните клиенти искат да имат мобилен достъп до системите за отопление, осветление, вентилация и сигурност в своя дом и да ги управляват дистанционно. 

Търсени са апартаменти с много светлина, широки помещения и големи тераси, които могат да се използват за забавление с приятели. Средните размери на предпочитани жилища са между 250 и 400 кв.м.

Засиленият интерес и оскъдното предлагане на луксозни имоти са причина за резкия ръст в сегмента от 15% спрямо 2015 г. (според данни на НСИ). Ниските лихви по ипотечни кредити за последните 28 години завръщат купувачите на жилища над 600 000 евро, както и тези, които купуват имот с цел инвестиция. Клиентите проявяват интерес и към вотри дом на българското Черноморие или в Гърция, отбелязва Весела Илиева, изпълнителен директор на Unique Estates. 
Подкрепи Economic.bg