Как да правим пари при рязко движение на акциите?

Вижте 10-те най-къси договори за разлика върху ценни книжа

Как да правим пари при рязко движение на акциите?
3704 ~ 2 мин. четене
Автор: Питър Гарнри

През първата седмица на 2016 г. наблюдавахме вълнение на фондовите пазари и трейдърите и инвеститорите в Saxo Bank търсят начини да реализират печалба при влошаващи се фондови пазари.

Saxo Bank вижда растяща тенденция при инвеститорите, които използват по-широк набор от техники, когато търгуват ценни книжа. Това означава повишаване броя на позициите, където инвеститорите периодично са „къси“ на пазара, като спекулират, че дадената ценна книга или индекс ще падне, и по този начин ще реализират печалба.

Най-популярният начин да хеджирате вашите сделки, е като използвате договори за разлика (CFD), където притежавате договор върху ценна книга/индекс. Като ефект, договорите за разлика позволяват на трейдърите да се възползват от цени, които се движат възходящо („дълги“ позиции) или цени, които се движат надолу („къси“ позиции) върху основни финансови инструменти.

По този начин договорът за разлика е договор, с който вие, като инвеститор, печелите разликата между цената на ценна книга, на която продавате и купувате договора. Например, когато се прилага върху ценни книжа, подобен договор е дериватив на ценната книга, който позволява трейдърите да спекулират върху движенията на цената на ценната книга, без необходимост да притежават съответните ценни книжа.

Ако заемате „дълга“ позиция и вместо да купувате CFD, което отговаря на купуване на определен актив, то вие също така очаквате възвръщаемост при всяка възможност, ако се повиши съответната ценна книга. По същия начин можете да заемете „къса“ позиция на пазара, като продадете CFD и по този начин да спекулирате и реализирате печалба при спад на пазара.

В едно портфолио инвеститорът може да избере да има „дълга“ позиция на пазара и така да има 80% инвестирани в отделни ценни книжа, но да хеджира срещу риска при намаляване цените на книжата, като може да отиде на „къса“ позиция за останалите 20% от портфолиото.

Най-основният пример на това е да пазите вашите физически ценни книжа настрани, като продавате специфични ценни книжа или проценти от портфолиото ви с договори за разлика върху ценни книжа.

Заради настоящото вълнение на борсите Saxo Bank направи топ 10 на най-късите договори за разлика, базирани върху броя на сделките през 2016 г., където клиентите виждат възможност да направят пари, ако пазарът се раздвижи:

1. Apple Inc, AAPL:xnas

2. Tesco Plc, TSCO:xlon

3. Netflix Inc, NFLX:xnas

4. BAE Systems, BA:xlon

5.Lloyds Banking Group Plc, LLOY:xlon

6. Marks & Spencer Group Plc, MKS:xlon

7. Banco Santander SA, SAN:xmce

8. Smiths Group Plc, SMIN:xlon

9. Glencore Plc, GLEN:XLON

10. Prudential Plc, PRU:xlon

Подкрепи Economic.bg