Родители ще могат да ползват облекчения и за деца, навършили пълнолетие

През 2015 г. помощта идва от новата данъчна кампания

Родители ще могат да ползват облекчения и за деца, навършили пълнолетие
3761 ~ 2 мин. четене

Данъчни облекчения през новата данъчна кампания ще могат да ползват родителите на деца под 18 години. Те ще се използват за деца навършили пълнолетие през 2015 година.Това обясни в ефира на БНТ говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров.

Той припомни, че за да бъде ползвана отстъпката от данъчната основа, трябва да бъде подадена декларация от единия родител.

С промените родителите ще получат 20 лева за първо дете, 40 лева - за две деца, и 60 лева за три и повече деца. Облекчения ще получават и родителите на деца с над 50% увреждания - 200 лева за дете. Не се полагат данъчни облекчения на приемни родители.

На данъчно облекчение имат право около 200 хил. души, работещи на трудов договор у нас, сочат данни на НАП. Около 1 млн. са родителите с непълнолетни деца у нас, но в тази бройка влизат и двамата родители, посочи още Бъчваров.

Бъчваров коментира и данък "уикенд". "За последните 20 години се разви един национален спорт за двойнствено ползване на активи, които са предназначени за служебна употреба", допълни говорителят на данъчната служба.

Фокусът сега ще бъде върху имоти и превозни средства, които се ползват неправомерно, като например жилища, обявени като офиси и т.н. 90% от продажбите на нови автомобили у нас са през фирми, регистрирани по ДДС, тоест с ползван данъчен кредит.

В първата седмица на годината са подадени към 2 хил. данъчни декларации от физически лица. Повече от половината от тях са подадени онлайн. "Далеч по-лесно е декларирането онлайн", смята още говорителят на НАП. За целта е нужен Персонален идентификационен код (ПИК), който се издава от данъчните служби.

Подкрепи Economic.bg