Какво прави най-добре всяка една нация

Естония е водач в стартъпите, а Норвегия в яденето на пица

Какво прави най-добре всяка една нация
4232 ~ 1 мин. четене

Онлайн карта показва в какво най-добре се справя всяка една нация по света през 2016 г. Норвежците са най-добри в яденето на пица, естонците са водачи в създаването на нови бизнеси, а в Руанда - с многото жени в парламента си.

България е известна с големия отпуск по време на майчинство, гърците с интереса си към сиренето, а южните ни съседи Турция – с цензурата в Twitter.

Данните идват от Световната банка, световни информационни агенции, институции и дори рекордите на Гинес, и показват, че в крайна сметка всеки е добър в нещо, макар и с понякога със съмнителни неща, като кокаина в Перу, хвърлените в затвора журналисти в Китай или спам имейлите в САЩ.

Сред по-позитивни отличия са за използването на електричество в Исландия, Литва с най-бързия безжичен интернет и добрите доктори в Куба.

Интерактивната графика е създадена от Дейвид Маккендълс, който превръща множество сложни данни като световните военни разходи, медиен шум, обновления във Facebook и други, в красиви и същевременно прости диаграми.

Той предлага дизайна на информация като средство за навигиране през днешното информационно пресищане и за намиране на уникални модели и връзки, които току-виж биха променили начина, по който възприемаме света.

Подкрепи Economic.bg