Канада въвежда предупреждения за риск от рак върху всяка отделна цигара

Идеята е поставена на обществено обсъждане

Канада въвежда предупреждения за риск от рак върху всяка отделна цигара
Канада може да стане първата страна в света, която да постави предупредителни надписи за риска от рак върху всяка отделна цигара, продавана в страната, според правителствен документ, пише "Форчън".

Канадските регулатори разглеждат "всички елементи на дизайна, като размер, текст, шрифт и цвят" в подобна система за обозначение. Фразата, предложена в документа, може да включва надписа "Тютюнопушенето причинява рак". В допълнение към цигарите изискванията за етикетиране могат да се прилагат и за тютюна за цигари, тютюна на листата, малките пури, и тютюневите стикове.

През 2001 г. Канада направи задължително етикетирането на опаковките на цигари с фотографии, предупреждаващи за рисковете от рак и други заболявания. Двустранните англо-френски етикети на всяка опаковка включват предупреждение, че цигарите съдържат известни канцерогени като въглероден окис, формалдехид, циановодород, никотин и катран. Броя на емисиите на бензена също се появяват отстрани на опаковките.

Употребата на тютюн е водещата причина за преждевременна смърт в Канада, като около 45 000 канадци умират годишно поради здравни проблеми, свързани с тютюнопушенето. В момента в Канада се изисква само поставяне на предупредителен етикет върху или в опаковката на цигари, което са в сила от 2000 г. насам.

Предложенията за етикетиране на всяка цигара са отворени за обществено обсъждане до 4 януари 2019 г.
Коментари: 0