Канадска компания обяви, че е близо до производството на ваксина за COVID-19

Растение роднина на тютюна може да се окаже от ключово значение за предотвратяване на коронавируса

Канадска компания обяви, че е близо до производството на ваксина за COVID-19

Снимка: Medicago

5266 ~ 3 мин. четене

Канадската биофармацевтична компания Medicago, базирана в Квебек, обяви, че е синтезирала успешно вирусоподобна частица (VLP) на коронавируса само 20 дни след получаване на генома на SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява заболяването COVID-19), съобщиха официално от компанията. Вирусоподобната частица е отглеждана в никотиана бентамиана – растение, роднина на тютюна.

Синтезирането на (VLP) е първата стъпка от разработването на ваксина за коронавируса, след която предстоят доклиничните изпитвания за ефикасност и безопасност. След приключването им Medicago ще обсъди със съответните здравни власти и стартирането на клинични изпитвания върху хора на ваксината. Очаква се това да стане през юли-август тази година.

Канадската компания също така използва своята технологична платформа за разработване на антитела за SARS-CoV-2 в сътрудничество с Научноизследователския център за инфекциозни заболявания на Университета „Лавал“ в Квебек, ръководен от д-р Гари Кобинджър. Той е участвал в разработването и приложението на ваксина за ебола. Тези антитела за SARS-CoV-2 може да се прилагат за лечение на хора, инфектирани с коронавируса. Научните изследвания се финансират отчасти от Канадския институт за медицински изследвания (CIHR).

Medicago е водеща компания в т.нар. „растителни“ технологии и е доказала своите способности за бърза реакция при пандемии от грип. През 2009 г. компанията произведе първата прототипна ваксина за H1N1 само за 19 дни. През 2012 г. произведе 10 милиона дози от моновалентната грипна ваксина в рамките на един месец за Агенцията за модерни изследвания в отбраната (DARPA) към Американското министерство на отбраната. През 2015 г. компанията отново показа, че може бързо да произведе коктейл от моноклонални антитела срещу ебола за Агенцията за модерни биомедицински изследвания (BARDA) към Министерство на здравеопазването и социалната политика на САЩ (HHS).

„Бързият ни първоначален напредък по отношение на COVID-19 се дължи на нашата растителна платформа, която може да синтезира ваксина и антитела за борба с тази заплаха за общественото здраве в целия свят. Способността за производство на потенциална ваксина само 20 дни след получаване на генома е ключова отличителна черта на нашата доказана технология. Тя дава възможност за масово производство с безпрецедентна скорост, така че да се борим с COVID-19“, каза д-р Брус Кларк, главен изпълнителен директор на Medicago.

Д-р Гари Кобинджър, професор във Факултета по микробиология и инфекциозни болести и директор на Научноизследователския център за инфекциозни заболявания на Университета „Лавал“ каза: „Съвместните усилия между научния екип на Университета „Лавал“ и Medicago доведоха до успех при разработването на уникални антитела срещу заболявания като RSV и HMPV, и този опит ни дава увереност, че ще можем успешно да идентифицираме антитела срещу SARS-CoV-2.“

Първият продукт на Medicago - сезонна рекомбинантна четиривалентна VLP ваксина за имунизация срещу грип, в момента се разглежда от Министерство на здраевопазването на Канада след приключване на надеждна клинична програма за оценка на ефикасността и безопасността с над 25 000 пациенти.

Уникалната растителна платформа на Medicago

Компанията използва патентована растителна технология за разработване на протеинови частици. За разлика от традиционния подход при разработване на ваксини Medicago не използва животински продукти или живи вируси за своите продукти. Вместо това борави с вирусоподобни частици, които имитират формата, размера и антигенния профил на вируса, което позволява на организма да ги разпознава и създава собствен имунен отговор по „неинфекциозен“ път. Данните от клиничните изпитвания показват, че VLP имат мултимодален механизъм на действие, който се различава от този при неактивираните ваксини, като активира и двете оръжия на имунната система – антитела и клетъчно-медииран отговор.

Патентованата технология на Medicago е бърза, приспособима и може да се адаптира за голям мащаб. Веднага щом генната секвенция на даден вирус стане достъпна, Medicago може да разработи в рамките на седмици потенциална ваксина за клинични изпитвания. Рекомбинантната технология на компанията дава възможност за производство на ваксина, която съответства точно на разпространения щам, като например при сезонния грип. Технологията лесно се адаптира за голям мащаб и позволява на компанията да увеличи обема на производство, като просто увеличи броя на използваните растения.

Канадската компания планира да произведе ваксини и антитела за коронавирус COVID-19 в своята пилотен производствен обект в Квебек, за да отговори на непосредственото търсене в краткосрочен план. Компанията има производствени мощности и в Дърам, Северна Каролина (САЩ), където в момента се произвеждат ваксини и антитела за клиничните изпитвания пред пускането на четиривалентната VLP грипна ваксина след получаване на одобрение за нея. Строи се и модерен завод в Квебек Сити, който ще бъде пуснат в експлоатация през 2023 г. и ще има капацитет за производство на до 50 милиона дози от рекомбинантната четиривалентна грипна ваксина годишно.

Коментари: 0