Кападокия - приказка от Ориента

Туристите могат да се повозят с балон и да разгледат от високо уникалните скални образувания

Кападокия - приказка от Ориента
Милиони години са били необходими на вулканите в Централното Анадолско плато в Турция, за да формират „лунния пейзаж”, уникалните скални образувания и „вълшебните комини” в историческата област Кападокия. 

Едно от най-забележителните места е Националният парк Гьореме. Той напомня по-скоро на лунен пейзаж, оформен от процесите на ерозия. В цялата долина са пръснати множество скали с най-различни причудливи форми, в които някога са живели хора. Те са изградили десетките църкви и училища, както и цели подземни градове.

Днес цялата тази приказна картина привлича милиони туристи от цял свят. Те могат да се насладят на уникалните пейзажи от високо, като се разходят с балон. 

Смята се, че някога само църквите в околността са били 365, за да има по една за всеки един ден. Днес са останали само 30, които са действащи, като някои от тях са обитавани от диви животни, други са още обитавани или са превърнати в необичайни хотели. Останалите са отворени за посетители, които могат да вникнат в един необичаен древен свят, който успява да просъществува в години на гонения. 

В скалните образувания в долината Гьореме християните успяват да намерят спасение и оцеляват с векове. Освен жилищните части, които са снабдени със всичко необходимо като легла, маси и столове, най-голям интерес представляват църквите и параклисите.

Сред атракциите е и хотел Келебек, който има 35 стаи. 18 от тях не са точно стаи, а по-скоро пещери, издълбани в скалите.

Освен Национален парк Гьореме, можете да посетите и останалите части на Кападокия, известна със своите великолепни килими, червени грънчарски изделия и ароматното си червено вино.

В района има запазили се още множество църкви, голяма част от които под земята. Те са пример за изобретателността и последователността на християнските жители, които заради гоненията са изпълнявали богослуженията си под земята.
Коментари: 0