Марс е в процес на възстановяване от ледников период

Планетата претърпява климатични промени

Марс е в процес на възстановяване от ледников период
752 ~ 1 мин. четене

Марс е в процес на възстановяване от ледников период, приключил преди по-малко от 400 000 години. Учени са установили това след проведено сателитно наблюдение. От него става ясно, че на планетата има резки промени в климата, което от своя страна се дължи на промяна в оста й.

Учените са използвали радар на борда на космическия апарат „Марс Риконсилиърс орбитър“, който кръжи около планетата, за да изследват промените в ледените шапки на северния полюс на Марс. Данните сочат, че има значително отдръпване на лед към полюса, датиращи отпреди 370 000 години.

Ледените епохи на Марс са в следствие на същите сили, които ги причиняват и на Земята, а именно продължителните промени в орбитата на планетата и наклона й. Това се отразява на количеството слънчева светлина, което тя получава. 

Очаква се планетата да изпита по-ясно изразени цикли на климатични промени заради наклона на оста си, който се е изменил с 60 градуса в рамките на няколко стотици хиляди години. За разлика от Червената планета, оста на Земята се е изменила със само 2 градуса за същия период от време.

Подкрепи Economic.bg