Капсулата Crew Dragon на SpaceX е била унищожена при пожар

Това може да забави изпращането на астронавти на МКС

Капсулата Crew Dragon на SpaceX е била унищожена при пожар

Снимка: БТА

1120 ~ 2 мин. четене

След повече от седмица спекулации, SpaceX потвърди, че космическият й кораб "Crew Dragon" е бил "унищожен" по време на скорошен пожарен тест. Това може сериозно да провали плановете на компанията да започне да изпраща астронавти към Международната космическа станция тази година.

Crew Dragon имаше чудесно начало до 2019 г. и през март изпълни демо-полет, по време на който се скачи с космическата станция и се върна безопасно на Земята. Но на 20 април космическият кораб претърпява "серия от тестове на двигатели" в съоръжение в Кейп Канаверал, когато нещо се объркало по време на последните опити.

Кълбета с дим се издигнали в небето над Флорида, което предизвикало безпокойство, че е имало някаква експлозия, свързана със сериозен проблем. Но по онова време SpaceX само потвърди, че е настъпила "аномалия".

NASA и SpaceX бяха поставени под натиск, след като кадри от теста изтекоха онлайн. Те показват, че космическият кораб избухва в пламъци. Orlando Sentinel съобщи по-рано тази седмица, че вътрешни бележки на американската космическа агенция потвърждават автентичността на кадрите.

За първи път след инцидента, SpaceX вчера сподели по-подробна информация за случилото се.

Космическият кораб Crew Dragon е бил разрушен, заяви Ханс Кьонигсман, вицепрезидент на SpaceX, по време на брифинг за друга мисия на SpaceX.

Той каза, че събитието е свързано с изстрелването на двигателите SuperDraco на Crew Dragon, които захранват аварийната система на космическия кораб.

Ако нещо се обърка по време на изстрелването, например, двигателите SuperDraco могат да задвижат капсулата далеч от неизправната ракета и да осигурят безопасност на екипажа. Демонстрация на системата за безопасност бе насрочена за юни.

Кьонигсман заяви, че все още е възможно графикът SpaceX да изпрати с Crew Dragon хора на МКС тази година, но призна, че злополуката "със сигурност не е добра новина за графика като цяло".

Той добави, че разследването на проблема с двигателя е все още тече. И отбеляза, че други космически кораби Crew Dragon вече са в процес на изграждане, така че компанията няма да започне от нулата.

NASA искаше да използва капсулата за транспортиране на американски астронавти до Международната космическа станция по-късно тази година.

САЩ нямат собствена технология за транспортиране на хора в орбита, откакто програмата за космически совалки приключи през 2011 г. Междувременно НАСА е платила на Русия около 80 милиона долара на място, за да изпрати астронавти на Международната космическа станция на борда на капсулите "Союз" - факт, който не е "много популярен в залите на Конгреса".

Затова НАСА реши да поиска от частния сектор да проектира и изгради ново поколение космически кораби.

Коментари: 0