Касовите апарати по новите изисквания ще се продават от декември

Срокът за подмяна на фискалните устройства на търговците остава до края на март 2019 г.

Касовите апарати по новите изисквания ще се продават от декември
В началото на декември на пазара ще бъдат предложени касови апарати и системи, отговарящи на новите нормативни изисквания. Съобщават от Националната агенция за приходите (НАП). Представителите на Агенцията се срещнаха днес с членове на Българския институт по метрология, мобилни оператори, бизнеса и производители на касовите апарати.

Вече са предадени 12 модела фискални устройства за изпитване в Института, като се очаква те да излязат в продажба до 40 дни. Припомняме, че срокът, в който всеки регистриран по ДДС търговец трябва да модифицира или смени фискалното си устройство по новите изисквания, е до края на месец март 2019 г. Освен това всички нерегистрирани по ДДС трябва да направят същото до края на юни.

В края на миналата седмица бизнесът се обяви против крайният срок за подмяна на устройствата, като поиска той да бъде удължен поне до началото на 2020 г. Общите разходи за бизнеса ще са значителни, но от НАП твърдят, че време за отлагане няма. По време на пресконференция в средата на октомври браншовите организации се обединиха около твърдението, че новите изисквания ще бъдат удар върху "белия" бизнес, който съвестно отчита и плаща данъци.

Промените се въвеждат заради отчетените над 330 млн. лв. годишни загуби от укриване на обороти и манипулиране на фискални системи.
Коментари: 0