„Кауфланд“ преработи проекта си за Централните хали (галерия)

Компанията се отказва от идеята да промени изцяло товарната рампа от задната част на сградата

„Кауфланд“ преработи проекта си за Централните хали (галерия) 10 Снимки

Снимка: Красимир Свраков

40602 ~ 3 мин. четене
Мариана Климентиева Автор: Мариана Климентиева

Германската верига хипермаркети „Кауфланд“, която иска да превърне Централните хали в София в свой магазин, представи нов преработен проект за сградата. От първоначалния план за реконструкцията е премахната проблематичната идея за преработка на товарната рампа. Това стана ясно на пресконференция днес, на която компанията обясни как възнамерява да съхрани характера на зданието, което е със статут на паметник на културата.

Проектът за реконструкция е внесен за разглеждане в края на миналата седмица в Националния институт за паметниците на културата (НИПК). Няма законов срок, в който Министерството на културата и подопечният му НИПК да се произнесат. Обикновено се свиква заседание на специализиран експертен съвет, на което се обсъждат подобни проекти, но датата все още не е обявена на сайта на МК.

След получаване на всички разрешителни от компетентните органи и институции, от „Кауфланд“ предвиждат да изпълнят реконструкцията в рамките на 6 месеца. Бюджетът остава както в предишния проект - 50 млн. лв. Компанията се отказва от идеята да промени изцяло товарната рампа от задната част на сградата – стъпка, която изисква изкопни работи на място с потенциално ценно археологическо наследство. Това съобщи Тодор Левенов, ръководител на направление „Нови проекти и модернизация в „Кауфланд“. Припомняме, че това беше и една от основните забележки на специализирания експертен съвет към Министерството на културата, която в новия проект е отстранена.

Проектът категорично не предвижда фирмени реклами и брандиране и каквито и да е било други промени по фасадите. Ще се извърши само консервация и реставрация. Околното пространство и фасадата на сградата ще бъдат напълно запазени. Единствено се предвижда освежаване на компрометирани участъци от носилките, пешеходните алеи, бордюри и парапети“, обясни Левенов.

Сградата на Централните хали е построена върху част от антична Сердика. Новият проект цели да възстанови автентичния вид, вдъхновен от оригиналните планове на арх. Наум Торбов (архитектът, проектирал сградата на емблематичните са София хали, б.р.). Предвидени са места за срещи, отдих и култура: площад със седящи места около фонтана, тераса с места за хранене и почивка и интерактивна зона за археология и история в сутерена. Създадена е интериорна концепция със специално подбрани щандове. Емблематичната метална конструкция ще остане в оригиналния си вид. Колоните ще са свободно стоящи, а обзавеждането ще бъде стилистично и цветово съобразено. Щандовете и кошовете за плодове и зеленчуци ще бъдат изработени от дърво и други естествени материали.

Отказахме се от идеята да понижим нивото на товарната рампа. Ще се отстрани само надземната плоча. Магазинът ще се зарежда не от стандартните ни камиони, а само от товарни коли, които са съобразени с ограниченията за превозни средства в тази част от центъра на София“, обясни проектният ръководител инж. Асен Костадинов.

Преработеният проект предвижда изграждане на нови паркоместа. От сегашните 65, след реконструкцията ще се увеличат с още 12 места. Направени са и редица промени в интериорното пространство. За нуждите на предвидения магазин на Партера ще бъде изработено изцяло ново асортиментно ниво. Стандартният продуктов микс на „Кауфланд“ ще се адаптира, така че да отчете всички особености и традиции на търговията в сградата. Дизайнерска стълба и стъклен асансьор ще осигуряват достъпа до терасата. „Сутеренът на сградата е планиран като интерактивна зона за археология и история. Тук посетителите могат да се запознаят както с историята на самата сграда, така и с историята на централната градска част на София“, обясни инж. Костадинов.

Реконструкцията на сградата ще включва почистване, отстраняване на патологии по одобрена методология и консервиране на фасадите на сградата, каменните релефи на герба на София на източната и западната фасада, гранитния цокъл на сградата. Корозиралата ламаринена обшивка и улуци ще бъдат подменени, както и компрометираната външна мазилка по фасадите. Предвижда се възстановяване на липсваща или повредена орнаментика. Планирана е реставрация и поддръжка на покрива на сградата.

Подкрепи Economic.bg