„Кауфланд“ е готов да вложи 50 млн. лв. в Централните хали

Веригата обещава да не променя фасадата и да не брандира паметника на културата

„Кауфланд“ е готов да вложи 50 млн. лв. в Централните хали

Снимка: Google Street View

7390 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Германската верига хипермаркети „Кауфланд“, която иска да превърне Централните хали в София в свой магазин, планира да инвестира 50 млн. лв. в обновлението на сградата и въвеждането ѝ в експлоатация, както и да разкрие 100 нови работни места. На пресконференция днес от компанията увериха, че възнамеряват да съхранят характера на зданието, което е със статут на паметник на културата. Събитието бе организирано заради острата обществена реакция и притесненията за бъдещето на емблематичния обект.

Намерението на компанията е да съхрани сградата като паметник на културата. „Кауфланд“ няма да извършва промени по фасадата или да я брандира. Няма да променя предназначението ѝ и ще запази името Централни хали“, изтъкнаха от веригата.

Като част от предварителните проучвания „Кауфланд“ е възложил „десетки експертизи“, които да покажат какво е състоянието на сградата. От думите на проектния ръководител по строителството Асен Костадинов стана ясно, че има нужда от реставрация и консервация на някои елементи по фасадата, както и от модернизиране на ВиК и вентилационните инсталация. Липсва и адекватна система за отвеждане на дим, каквато е необходима в случай на пожар.

Може би най-същественият проблем обаче е рампата за зареждане. Експертизите досега са установили, че е „сериозно компрометирана“ и има пукната плоча. Относно това как може да бъде решен проблемът с нея, от „Кауфланд“ не се ангажираха с конкретен отговор.

Няма да се наруши целостта на сградата, ще търсим решение, което да запазва нейния формат“, посочи Тодор Левенов, ръководител направление „Нови проекти и модернизации“ в „Кауфланд“.

Той изтъкна, че за зареждане и доставки е предвидено да се ползват единствено съществуващите входове и изходи на сградата. Не се ангажира обаче с отговор на въпроса дали биха могли да се ползват по-малки камиони от тези, с които обикновено работят големите вериги.

От „Кауфланд“ допълниха, че са наели както българско архитектурно дружество за изготвянето на проекта, така и международно, с опит при трансформирането на паметници на културата в съвременни търговски и бизнес обекти.

Халите са собственост на офшорната компания „Аштром“, но предвид специфичния им статут и археологическите разкопки наоколо, навлизането на нов инвеститор трябва да бъде одобрено от държавата. От „Кауфланд“ коментираха, че няма яснота колко време може да отнеме това и кога на практика биха могли да пристъпят към дейности, в случай че се стигне до подписване на договор. Заради конфиденциалността на предварителното споразумение между двете компании не е ясно също дали „Аштром“ ще продаде сградата, или пък ще отдаде под наем, например.

Подкрепи Economic.bg