Керемедчиев: Турция има един приятел в ЕС, и това е България

По думите му Европа няма много механизми, за да оказва влияние върху Ердоган

Керемедчиев: Турция има един приятел в ЕС, и това е България

Снимка: кадър БНТ

736 ~ 1 мин. четене
България и Унгария се изказват по-предпазливо относно евентуални санкции срещу Турция заради операцията в Северна Сирия. Това коментира Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на икономиката и на външните работи, пред БНТ тази сутрин по повод реакцията на държавите от Блока срещу действията на Ердоган.

Според него причината Унгария да го прави е споразумението с Турция за релокирането на имигранти от нейна територия. България пък - заради добросъседски отношения.

"Турция има един приятел в ЕС и това е България", каза Керемедчиев.

За момента няма наложени санкции, но има молба на европейските държави да спазват оръжейно ембарго към Турция, което вече се спазва от големите европейски страни, но в крайна сметка няма да има ефекта, който всеки цели, тъй като отново ще тласне Турция към пазара на оръжие в Русия, смята той.

По думите му Европа няма много механизми, за да оказва влияние върху турския президент. "Ердоган сам затъва в тази криза, тъй като това е третата операция, която Турция провежда в Сирия. За последните 8 години Турция затъва финансово и политически в това сирийско блато", коментира Керемедчиев.

Той не очаква сериозен турски пробив на сирийска територия, особено след споразумението на кюрдите с Башар Асад.


Подкрепи Economic.bg