КЕВР решава за поскъпване на водата в 14 града

В същото време ще се проведе протест пред сградата на регулаторната комисия

КЕВР решава за поскъпване на водата в 14 града

Снимка: Pixabay

736 ~ 1 мин. четене
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се събира днес на закрито заседание заради предвиденото поскъпване на водата от 1 януари 2018 г. Заложено е увеличение на цената в 14 града с между 3% и 20%.

Най-голямо повишение е предвидено в Ямбол - 20 на сто, Враца - 13 на сто, Бургас - 12 на сто и София - 9,3 на сто. За Ямбол това е второ увеличение на водата за два месеца.

От регулатора обясняват поскъпването с инвестиционните разходи, заложени в бизнесплановете на ВиК дружествата.

Докато тече заседанието на комисарите, пред сградата на КЕВР се предвижда да се проведе протест на граждани срещу поскъпването, организиран от БСП. В него се очаква да се включат граждани от засегнатите населени места, които да пристигнат с автобуси.

Преди дни омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще сезира прокуратурата, защото има съмнения, че ВиК -дружествата изкуствено са завишили инвестициите си.

Председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, че поскъпването на водата е предрешено, защото инвестиционните планове са одобрени веднъж от водните дружества, след това от общинските съвети и накрая от кметовете на съответните населени места. Изчисленията на енергийния регулатор показват, че за да бъде модернизирана сегашната инфраструктура, са необходими 12 милиарда лева. Следващата преоценка на цените ще бъде направена през 2021 г.
Подкрепи Economic.bg