Кипър става все по-достъпен и интересен

Една програма привлича нови инвеститори в страната

Кипър става все по-достъпен и интересен

Правителството на Кипър е решило да направи страната още по-достъпна и привлекателна за чуждестранните инвеститори. Властите анонсираха съществените изменения в действащата от 2013 година програма „Гражданство чрез инвестиции”.

В частност, минималната сума на инвестиции за получаване на гражданство е понижена от 5 млн. евро до 2 млн. евро. Освен това се разширява и кръгът от хора, които могат да вземат гражданство. Ако преди заедно с инвеститора кипърски документи можеха да получат съпруг/съпруга и деца до 18 години, то сега в този списък са добавени и зависими от предприемача родители, но само при условие на придобиване на недвижими имоти за родителите в размер на € 500 хиляди или съвместна собственост за 1 милион евро.

Инвеститорите, които желаят да получат гражданство в рамките на програмата се насърчават да инвестират във финансови активи на кипърски фирми, недвижими имоти и др. Може да се инвестира в собствената фирма в Кипър, но с условието за задължително наемане на работа на петима граждани на страната.

В края на миналата година министърът на вътрешните работи на Кипър Сократис Хасикос заяви, че програмата до момента е донесла на страната 2,5 млрд. евро. А експертите я наричат една от най-удачните в света. Специалист от Henley & Partners коментира пред руското издание Комерсант, че програмата „Гражданство чрез инвестиции” е въведена в Кипър в качеството си на временна мярка, но бързо става популярна, благодарение на прозрачността и бързите процедури, възможността да се получи пълноценно европейско гражданство за цялото семейство без да е необходимо постоянно пребиваване в страната. Понижаването на прага на инвестициите и възможността за получаване на кипърски документи и на родителите ще направят Кипър по-достъпен и интересен и се очаква увеличение на потока инвеститори. 

Коментари: 0