10 активни вулкана, които трябва да посетите

Въпреки опасността, вулканите са популярна туристическа дестинация

10 активни вулкана, които трябва да посетите
Има нещо във вулканите, което разпалва въображението на хората и ги кара да ги посещават. Не всички вулкани обаче, са достъпни за туристи, но има и такива, които са отворени за посетители, а изживяването със сигурност е уникално.

10. Сакураджима, Япония

Учените предупреждават, че този вулкан съвсем скоро може да изригне. Това би представлявало опасност за близкия град Кагошима, който има 600,000 души население и атомна централа. Последното избухване на вулкана е от 1914 година, което довежда до смъртта на 58 човека. От кратера постоянно излиза дим. Туристи се допускат на минимум 2 км от кратера от съображения за сигурност. Но дори и от 2км разстояние, гледките към вулкана са прекрасни.

9. Котопакси, Еквадор

Жителите на Кито, столицата на Еквадор, живеят в постоянен страх от вулкана. Евентуално изригване би заличило голяма част от града. Вулканът не е избухвал сериозно от 1903 година. Най-големият страх на хората обаче, не е магмата или пепелта, а глетчера, който е разположен върху вулкана, който ще се стопи и би предизвикал много сериозни свлачища. Въпреки опасността, ентусиасти се качват до върха на вулкана – на 5,807м.

8. Тейде, Испания

Град Гарачико вече е бил унищожаван от близкия вулкан Тейде през 1706 година. Това трагично събитие припомня за мощта на природата, но въпреки опасността, можете да се изкачите с лифт или по определени маршрути за преходи.

7. Аренал, Коста Рика

Това е един от най-активните вулкани в света, но и от най-красивите. Изригване от 1968 година унищожава близкия град Табакон, затова не се заблуждавайте от красотата му. Инцидентът от ’68-ма година е и причината изкачването на вулкана да е забранено.

6. Ейяфятлайокутъл, Исландия

Дори и да не можете да произнесете името на този вулкан, със сигурност сте чували за него. Огромно изригване през 2010 година принуди хиляди полети в Европа да останат на земята, както и много събития се наложи да бъдат отменени.

5. Килауеа, Хавай

Този вулкан не е спирал да бълва лава от 1983 година насам. Въпреки това има туристически агенции, които организират редовни посещения. Най-добре е вулканът да бъде посетен през нощта, за да се види прекрасният цвят на лавата.

4. Везувий, Италия

За да видите на какво е способен Везувий, отидете до близкия град Помпей. Изригване от 59 година оставя града изцяло покрит с пепел. Последното голямо изригване е през 1944 година, но учените предупреждават, че още едно е  на път. Този вулкан е изключително популярна туристическа дестинация.

3. Етна, Италия

Това е още един опасен италиански вулкан. Ента редовно предоставя на посетителите си своето пиротехническо шоу, но въпреки това, туристите могат да стигнат близо до самия вулкан по определени пътеки. Можете и да се качите на влак, който обикаля основата на вулкана за около 3 часа.

2.  Мерапи, Индонезия

Това е най-активният вулкан на Индонезия. Последното голямо изригване е от 2010 година, като всички хора в радиус от 20км около вулкана са били евакуирани. Все пак туристите се изкачват до върха по северния му склон.

1. Нирагонго, Демократична Република Конго

Това определено е най-величественият вулкан. Изригвал е няколко пъти през последния век и винаги взима жертви. Кратерът му е с диаметър над 3км, а в него кипи езеро от лава.
Коментари: 0