Китай блокира стрийминг услугата Twitch на Amazon

Страната затяга регулациите за онлайн съдържание

Китай блокира стрийминг услугата Twitch на Amazon
568 ~ 2 мин. четене
Най-популярната стрийминг услуга в света за видео игри току-що загуби голям потенциален пазар. Twitch, която е собственост на Amazon, вече не е достъпна за потребителите в Китай. Тя е изчезнала и от iOS App Store на Apple в Китай, съобщи Си Ен Ен.

Говорител на Twitch потвърди в петък, че услугата, която позволява на потребителите да гледат и разпространяват видео игра, е блокирана в Китай, но няма да коментира решението. 

Мярката идва съвсем скоро, след като приложението стана третото най-популярно в китайския iOS Store, по данни на анализаторската компания App Annie.

Ръстът в популярността идва, след като феновете на онлайн игрите използваха приложението, за да гледат Азиатските игри, в които за първи път имаше състезания по видеоигри. Според базирания в Хонконг уеб сайт за технологии Abacus китайските фенове са били подразнени, че държавната телевизия не е отразявала събитието и масово са сваляли приложението Twitch.

Услугата за лайв стрийминг, която Amazon купи през 2014 г. за почти 1 млрд. долара, сега е сред редицата други чуждестранни платформи, блокирани в Китай - феномен, наречен на Запад "Великата защитна стена" (Great Firewall). В страната вече са блокирани YouTube, Facebook и Twitter .

Според Си Ен Ен е било неизбежно Twitch да срещне проблеми в Китай. Местните власти нееднократно са спирали услуги за лайв стрийминг, налагайки строги рестрикции.

Китай е известен с чувствителността си към чуждестранните компании, предоставящи свое съдържание на нейна територия, освен ако не се съобразяват със строгите правила и цензура, която местните фирми спазват. През 2016 г. част от услугите на Disney и Apple в Китай бяха спрени, след като правителството затегна регулациите за онлайн съдържание, касаещо видеоклипове, игри и книги.
Подкрепи Economic.bg