Китай е откраднала тайни планове на САЩ за подводна война

Сред данните е и информация за работата на криптографските системи на американските подводници

Китай е откраднала тайни планове на САЩ за подводна война

Снимка: Wikimedia

Хакери на китайското правителство са компрометирали компютрите на компания, която е подизпълнител на американските военноморски сили. На въпросните компютрите е имало голямо количество много важна информация за водене на подводна война, включително планове за свръхзвукова ракета срещу кораби, която да се използва от американските подводници. Това съобщава вестник The Washington Post по информация от пожелали анонимност американски представители.

Изтичанията на информация са се случили през януари и февруари тази година. В момента военноморските сили си партнират с Федералното бюро за разследване (ФБР), за да изяснят каква е причината за хакването и кой носи отговорността да го допусне. Засега от ФБР отказват да коментират темата.

„Според федералните регулации са наложени мерки, които задължават компаниите да уведомяват правителството, когато възникне „киберинцидент“, който има действителни или потенциални неблагоприятни ефекти върху правителствените мрежи, съдържащи контролирана некласифицирана информация. Към този момент би било неуместно да обсъждаме допълнителни подробности“, гласи отговор на запитване от Reuters към военноморските сили на САЩ.

От посолството на Китай във Вашингтон са казали, че не знаят нищо за съобщеното хакване. От там са добавили, че китайското правителство „твърдо подкрепя киберсигурността, категорично се противопоставя и се бори срещу всички форми на кибератаки в съответствие със закона“.

Откраднати са материали с общ размер 614 гигабайта, които са описвали проект с име „Морски дракон“. Компрометираните данни са съдържали също информация от сензори, информация за работата на радио системите на подводниците и на криптографските им системи. Открадната информация е била от изключителна важност, въпреки че е била съхранявана в незасекретена компютърна мрежа на компания подизпълнител.
Коментари: 0