Атанас Тасев: Сеизмичността никога не е водила до катастрофи с ядрени централи

Според енергийния експерт държавата трябва да има мажоритарно участие в АЕЦ „Белене“

Атанас Тасев: Сеизмичността никога не е водила до катастрофи с ядрени централи

Снимка: Economic.bg

Сеизмичността никога не е влияла върху катастрофични сценарии на ядрените централи и затова опасенията, че територията при АЕЦ „Белене“ е земетръсна, са безпочвени. Това коментира пред радио „Фокус“ енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

„Освен това бих препоръчал, от гледна точка на хранилището за радиоактивни отпадъци и отработеното ядрено гориво, да направят посещение на площадката и да видят за какво става въпрос. Досега никъде няма инцидент с радиоактивните отпадъци и отработеното ядрено гориво“, добави той.

Според него е безспорно, че АЕЦ „Белене“ трябва да се построи, тъй като електроцентрала е необходимост. Тасев коментира, че държавата трябва да е с мажоритарно участие и със значителен дял в изграждането на централата.

За крайната цена, която потребителите ще плащат за електричество, произведено от АЕЦ „Белене“, енергийният експерт каза, че има два сценария – икономически целесъобразният: „Искаш да печелиш повече – ще вдигаш цената“ и обратният, социалният: „Ако държавата е във възможността си да регулира, тогава ще може да задържаш ръста на цената“. Той уточни, че ниската цена ни прави не особено пестеливи и че това е лош сигнал за инвеститорите.
Коментари: 0