Китай отваря финансовия си сектор за чужди компании

След призив от американския президент

Китай отваря финансовия си сектор за чужди компании

Китай обяви планове да намали ограниченията срещу това групи за финансови услуги в страната да имат чуждестранни собственици, пише Financial Times. Решението на Пекин идва след години на оплаквания, че рестрикциите в областта на китайския финансов сектор  блокират развитието на чуждестранните бизнес групи в страната.

Правителството на Китай ще облекчи или дори ще премахне ограниченията за собственост в търговския банков сектор, ценните книга, фючърсите, управлението на активи и застраховането, обясни в петък заместник-министърът на финансите на Пекин Джу Гуангяо.

Информацията идва ден, след като американският президент Доналд Тръмп призова своя китайски колега Си Дзинпин да позволи на американските компании по-голям пазарен достъп.

Досега Китай изискваше чуждестранните инвеститори в страната да работят в съдружие с местни компании и да споделят печалбите и технологиите си с тях. Идеята на това изискване беше запазване на конкурентоспособността на китайските бизнес групи и подтикване на чуждестранните компании да споделят технологиите и управленския си опит с местните партньори.

Пекин също така ще премахне и тавана от 20% върху собствеността в една китайска търговска банка или дружество за управление на активите от един чуждестранен инвеститор, както и 25-процентната горна граница за обща чуждестранна собственост в тези компании.

Коментари: 0