Китай отваря финансовия си сектор за чужди компании

След призив от американския президент

Китай отваря финансовия си сектор за чужди компании
688 ~ 1 мин. четене

Китай обяви планове да намали ограниченията срещу това групи за финансови услуги в страната да имат чуждестранни собственици, пише Financial Times. Решението на Пекин идва след години на оплаквания, че рестрикциите в областта на китайския финансов сектор  блокират развитието на чуждестранните бизнес групи в страната.

Правителството на Китай ще облекчи или дори ще премахне ограниченията за собственост в търговския банков сектор, ценните книга, фючърсите, управлението на активи и застраховането, обясни в петък заместник-министърът на финансите на Пекин Джу Гуангяо.

Информацията идва ден, след като американският президент Доналд Тръмп призова своя китайски колега Си Дзинпин да позволи на американските компании по-голям пазарен достъп.

Досега Китай изискваше чуждестранните инвеститори в страната да работят в съдружие с местни компании и да споделят печалбите и технологиите си с тях. Идеята на това изискване беше запазване на конкурентоспособността на китайските бизнес групи и подтикване на чуждестранните компании да споделят технологиите и управленския си опит с местните партньори.

Пекин също така ще премахне и тавана от 20% върху собствеността в една китайска търговска банка или дружество за управление на активите от един чуждестранен инвеститор, както и 25-процентната горна граница за обща чуждестранна собственост в тези компании.Подкрепи Economic.bg