Китай призова Северна Корея да не отменя срещата Ким-Тръмп

Пхенян заплаши да анулира дългоочакваната среща на върха

Китай призова Северна Корея да не отменя срещата Ким-Тръмп

Снимка: БТА

360 ~ 1 мин. четене
Китай призова своя съюзник Северна Корея да не се отмята от историческата среща на върха между нейния лидер Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп, обявена за 12 юни. 

От Пхенян заплашиха, че ще анулират уговорката и изтъкнаха като мотив съвместните военни учения между американски и южнокорейски сили. Това бе и причината за отложената втора среща между представители на двете Кореи, която трябваше да се състои днес. 

Призивът на Китай бе отправен по време на среща между президента Си Дзинпин с делегация от управляващата в Северна Корея Трудова партия. На форума държавният глава похвали КНДР за скорошните ѝ действия за подобряването както на икономическото развитие, така и на отношенията с Южна Корея. 

„Подкрепяме подобряването на междукорейските отношения, насърчаването на диалога между Северна Корея и САЩ, освобождаването на Корейския полуостров от ядрено оръжие и развитието на икономиката на Северна Корея и подобряване на изхранването на населението“, подчерта Си, цитиран от държавната китайска телевизия.
Коментари: 0