Китай удари САЩ с нови мита, включително върху вноса на коли

Те влизат в сила от 1 септември и от 15 декември

Китай удари САЩ с нови мита, включително върху вноса на коли

Доналд Тръмп и Си Дзинпин

Снимка: БТА

11178 ~ 2 мин. четене
Китай обяви днес, че ще наложи вносни мита на американски стоки на стойност 75 млрд. долара и ще върне тарифите върху американските автомобили. Китайският държавен съвет заяви, че тарифите ще са между 5 и 10%, като ще влязат в сила на две части - от 1 септември и от 15 декември. Също така ще бъде наложено 25% мито за внос на автомобили от САЩ и 5% за авточасти и компоненти, които ще влязат в сила на 15 декември. Пекин беше спрял тези тарифи през април.

Китай отвръща на удара, след като президентът Доналд Тръмп по-рано този месец изненадващо прекрати примирието между двете страни във водената между тях търговска война, като заплаши да наложи 10% тарифи за китайски стоки на стойност 300 млрд. долара. Някои от тези мита бяха отложени до декември, за да се избегне каквото и да било въздействие върху ваканционния сезон, а някои артикули бяха премахнати от списъка.

Китайското министерство на търговията заяви, че под ударите на митата попадат 5 078 продукта с произход от САЩ, включително селскостопански продукти като соя, суров нефт и малки самолети.

„В отговор на мерките на САЩ, Китай беше принуден да предприеме мерки за противодействие“, се казва в съобщението на Съвета в петък. „Китайската страна се надява САЩ да продължат да следват консенсуса, постигнат на срещата в Осака и да се върнат към правилния път на консултации, да разрешат различията и да работят усилено с Китай за прекратяване на икономическите и търговски търкания“, добави тя.

Двете страни трябва да проведат търговски преговори в началото на следващия месец във Вашингтон, след като имаше дискусии в Шанхай през юли.

Търговската битка между двете най-големи икономики в света се проточи повече от година и половина. 
Китайските покупки на американски селскостопански продукти остават голям преломен момент в търговския конфликт, относно който Тръмп заяви, че Китай не е спазил обещанието си да направи поръчки в големи количества.

Съветникът по търговията на Белия дом Питър Наваро заяви, миналата седмица, че все още има много „структурни проблеми“, които САЩ трябва да разрешат с Китай, преди да успеят да постигнат сделка. Тези проблеми включват киберпрониквания в американските бизнес мрежи, принудителен трансфер на технологии, кражба на интелектуална собственост и манипулиране на валута, каза той.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg