Добрич иска еврофинансиране за електрически автобуси

Идеята е първоначално да се закупят четири електрически автобуса със съпътстващи зарядни станции

Добрич иска еврофинансиране за електрически автобуси
1832 ~ 1 мин. четене
Община Добрич е кандидатствала по оперативна програма „Региони в растеж“ за интегрирана градска среда като част от проекта е закупуване на нови екологични електрически автобуси. По думите на Катя Петкова, управител на общинското „Градски транспорт Добрич“ ЕООД, проектът е на стойност 7 млн. лв., от които около 2 млн. лв. трябва да дойдат по линия на дружеството.

Проектът е входиран в Министерството на регионалното развитие и благоустройството на 19 август тази година. Фирма KARSAN е откликнала първа на запитването и търсенето.

Амбицията на общината е да бъде подменен целият автобусен парк с екологично чисти превозни средства. В предишния кметски мандат беше закрит тролейбусният транспорт в града.

„Като начало идеята на проекта е да бъдат закупени четири превозни средства със съпътстващи зарядни станции. Първоначалната идея е тези превозни средства да се движат по бул. "Добричка епопея", чиято реконструкция също ще бъде част от проекта на общината", допълни Катя Петкова. Вчера в града бе представен електрическия автобус Kapsan Jest, който е една алтернатива за градския транспорт в Добрич.


Подкрепи Economic.bg