Китайска компания разпродава десетки хотели Hilton

HNA Group реши да се отърве от задграничните си инвестиции

Китайска компания разпродава десетки хотели Hilton

Снимка: Wikipedia

Разрастваща се китайска компания, която натрупа съществен дълг за създаването на глобално инвестиционно портфолио, сега се опитва да продаде дела си в десетки хотели Hilton.

HNA Group заяви, че планира да продаде "частично или изцяло" своя дял от 25% в Park Hotels & Resorts, която притежава над 50 имота в САЩ, Европа и Южна Америка.

Park Hotels се отдели от Hilton Worldwide Holdings през януари 2017. 
Делът на HNA в компанията в момента струва около 1,4 млрд. долара, съобщава CNN Money.

Китайската фирма стартира като регионална авиокомпания преди повече от 20 години, но през последните години започна презокеанска експанзия, натрупвайки около 100 милиарда долара дълг в процеса.

Сега тя продава активи, за да облекчи финансовия си натиск и тъй като китайските власти настояват местните компании да се откажат от скъпите си разходи за задгранични придобивания.

Империята на HNA в момента включва 9% дял в Deutsche Bank и в хотелската верига Radisson.

Компанията постигна и споразумение и за закупуването на Skybridge Capital, инвестиционен посредник в Ню Йорк, създаден от бившия шеф на комуникациите в Белия дом Антъни Скарамучи. Тази сделка се разследва от Американския комитет за чуждестранни инвестиции.

HNA е една от няколкото компании от Китай, които намаляват глобалните си амбиции под натиска на правителството.

Dalian Wanda - гигант в областта на недвижимите имоти, която притежава проекти за недвижими имоти в градове като Лос Анджелис, Чикаго и Истанбул, както и холивудското студио зад трилогията "Джурасик Свят" и "The Hangover" - също се отказа от собствеността си зад граница.

А застрахователна компания Anbang, чието портфолио включва емблематичния нюйоркски хотел "Уолдорф Астория", беше наскоро поета от китайското правителство, което започна разследване за "икономически престъпления" срещу президента й.
Коментари: 0