Китайският собственик на TikTok го оценява на 60 млрд. долара

Oracle и Walmart обявиха, че са готови да купят общо 20% от приложението за кратки видеа

Китайският собственик на TikTok го оценява на 60 млрд. долара

Снимка: БТА

Китайската ByteDance Ltd търси оценка от 60 млрд. долара за TikTok, след като Oracle и Walmart потвърдиха участието си в бизнеса на кратки видеа, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Oracle ще купи 12.5% дял в TikTok Global и ще съхранява всички потребителски данни на американски граждани в облака си, за да отговори на изискванията за национална сигурност на САЩ, съобщиха от компаниите в събота. Търговският гигант Walmart заяви, че ще вземе дял от 7.5%.

Двете компании ще платят общо 12 млрд. долара за дяловете си, ако се съгласят на обща цена от 60 милиарда долара, съобщи Bloomberg.

Американският президент Доналд Тръмп заяви в събота, че подкрепя принципното споразумение, което ще позволи на TikTok да продължи да работи в Съединените щати, въпреки че изглежда е в противоречие с по-ранната му изпълнителна заповед.

ByteDance се надпреварваше да избегне репресиите срещу TikTok, след като Министерството на търговията на САЩ заяви в петък, че ще блокира новите изтегляния и актуализации на приложението от неделя.

Американски служители изразиха загриженост, че личните данни на около 100 млн. американци, които използват приложението, се предават на правителството на комунистическата партия в Китай.

Коментари: 0