Китайският юан удари 11-годишно дъно спрямо долара

Инвеститорите потърсиха сигурност на пазарите с облигации

Китайският юан удари 11-годишно дъно спрямо долара

Снимка: БТА

2372 ~ 1 мин. четене
Курсът на китайския юан спрямо долара се понижи до 11-годишно дъно на континенталния пазар и до най-ниско равнище на офшорните пазари, пише Reuters и добавя, че причината вероятно е разклатеното доверие на инвеститорите след поредната ескалация на търговската война между Вашингтон и Пекин.

Към 15:25 ч. българско време поевтиняването на китайската валута спрямо американската бе с 0.71%, като един долар се обменяше за 7.14 юана. Спрямо еврото пък поевтиняването на юана бе с 0.55%. По-рано през деня на китайския континентален пазар юанът се понижи до 7.15 юана за долар, което е най-ниското ниво от февруари 2008 г. насам. На офшорният пазар пък бе отчетено дъно от 7.18 юана за долар, което е най-ниското равнище, откакто китайската валута започна да се търгува на международните пазари през 2010 г.В петък американският президент Доналд Тръмп обяви ново 5-процентно мито върху вносни китайски стоки на обща стойност 550 млрд. долара. Часове преди това пък Пекин обяви нови мита върху американски продукти за 75 млрд. долара. Всичко това доведе до поевтиняване на акциите на американските и китайски компании, което от своя страна накара инвеститорите да потърсят сигурност на пазарите с облигации.

Днес Тръмп се опита да ограничи срива и да изглади напрежението, което накара курса на юана да отбележи леко повишение. По думите на американския лидер Китай се е свързала с американските търговски представители, за да каже, че е готова да се върне на масата за преговори. Пекин от своя страна призова за спокойствие.Подкрепи Economic.bg