Гърция напълно отмени капиталовия контрол

Той забраняваше на гърците износ и теглене на валута над определени суми

Гърция напълно отмени капиталовия контрол

Снимка: БТА

1056 ~ 1 мин. четене
Гърция окончателно отмени въведения преди повече от четири години капиталов контрол в страната,
съобщава "Катимерини". Отмяната на лимитите за пренасяне на валута и за теглене от чужбина стана с решение на гръцкия парламент и по предложение на министър-председателя на Кириакос Мицотакис.

"Днес обявявам още един програмен ангажимент, който става реалност преди срока, който сме си поставили. В сътрудничество с Централната банка на Гърция възстановяваме напълно нормалното движение на капитали. От днес капиталовият контрол е минало", каза Мицотакис.

Досега в рамките на капиталовия контрол, установен по време на икономическата криза, на гърците беше забранено да изнасят от страната над 10 хил. евро в брой при пътуване, да изнасят капитали на стойност над 4000 евро в рамките на два месеца, да теглят над 5000 евро в чужбина с банкова карта, да извършват редица финансови операции с чужбина по интернет и др.

Ограниченията бяха въведени през юни 2015 г. Тогава банките бяха затворени в продължение на 20 дни, забранени бяха банкови трансфери в чужбина, а гърците имаха право да теглят по не повече от 60 евро на ден от сметките си. Така правителството успя да запази банковия сектор на фона на масовото теглене на пари от гражданите. През лятото на 2015 г. правителството в Атина спореше със своите кредитори и опасенията бяха, че страната ще бъде изхвърлена от Еврозоната.
Подкрепи Economic.bg