Бурята от рокади в облаците на Amazon няма край

Пореден висш мениджър на Amazon Web Services напуска компанията

Бурята от рокади в облаците на Amazon няма край

Снимка: Pixabay

300 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Американският технологичен гигант Amazon Inc. потвърди, че един от висшите мениджъри на нейното бизнес звено за облачни изчисления – Чарли Бел, напуска компанията, пише CNBC. Това е поредното оттегляне на ръководител на висок пост в Amazon Web Services (AWS), която е лидер на облачния пазар и отговаря за половината от общата оперативна печалба на корпорацията. 

Управляваният от Бел екип за практични изчисления ще се поеме от Питър ДеСантис, старши вицепрезидент в AWS, досега работил по глобалната инфраструктура на компанията. Отговорността за неговата позиция пък ще се стовари върху Прасад Калянараман, също вицепрезидент на AWS, допълва източник, пожелал анонимност. 

Информацията за рокадите все още е публично обявена.

ДеСантис, който се присъедини към елитния ръководен екип през 2019 г., и Калянараман ще се отчитат директно на Адам Селипски, ръководителят на AWS. По-рано тази година Селипски се присъедини отново към Amazon, идвайки от редиците на Salesforce. Той пое поста от Анди Джеси (кой е той и защо е толкова важен за Amazon – вижте тук).

Някога Джеси помогна за създаването на AWS и стоя начело на звеното до миналия месец, когато пък наследи поста на главен изпълнителен директор на Amazon от оттеглилия се Джеф Безос. 

AWS се раздели и с други директори от началото на пандемията. През април компанията за софтуер за мониторинг и сигурност Splunk обяви, че е наела Тереса Карлсън за президент и главен директор по развитието. В AWS тя бе вицепрезидент за публичния сектор и индустриите. Тим Брей, който стои зад няколко продукта на AWS, се оттегли миналата година, тъй като не бе съгласен с практиките на Amazon спрямо служителите.

Що се отнася до Чарли Бел, неговото напускане все още не е официално потвърдено и не се знае къде отива. Той се присъединява към Amazon през 1998 г. като директор, след като компанията на Безос придобива неговата малка фирма Server Technologies Group. По-рано в кариерата си Бел работи в Oracle, един от облачните конкуренти на Amazon.

Подкрепи Economic.bg