Заведенията готвят национален протест, затварят „Орлов мост“

„Ако искат война с туристическия бранш, ще я получат,“ сподели председателят на БАЗ Ричард Алибегов

Заведенията готвят национален протест, затварят „Орлов мост“

Снимка: МЗ

8466 ~ 2 мин. четене
Мариана Климентиева Автор: Мариана Климентиева

Не сме склонни на компромиси. По никакъв начин няма да се подчиним на каквато и да е заповед на служебния здравен министър Кацаров. В цялата страна текат вече организации за блокиране на пътища и кръстовища. Започваме от столицата. Ще блокираме „Орлов мост“. Така председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов коментира за Economic.bg предстоящото зaтягaнe нa мepĸитe в София.

Според плана за действие, изготвен от Министерството на здравеопазването, от утре фитнecи, зaвeдeния и тeaтpи щe paбoтят пpи 30% ĸaпaцитeт, a зaвeдeниятa щe тpябвa дa зaтвapят нaй-ĸъcнo в 23 ч.

Ще направим всичко възможно да защитим нашите служители и бизнеса. България в момента е единствената страна, която няма никакви помощи в сектор туризъм. Няма и гласуван бюджет. Едно ограничение или затваряне утре и всички остават на улицата без един лев,“ сподели Алибегов.

Председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) призова държавата да спре да абдикира от задълженията си. „Този здравен министър имаше три месеца и една единствена задача - да ваксинира населението. През това време напълно некомпетентния Стойчо Кацаров се занимаваше със собствения си PR. Сега, когато сме на прага на следващата вълна, той реши, че е най-лесно да затвори заведенията, фитнеси, театри и кина и да ги ограничи на 30%. Този процент е равен на затваряне. Няма да се подчиним. Нека президентът Радев, който е назначил правителството, да си поеме отговорност, здравният министър също. Ние няма да се подчиняваме на такива измислени заповеди. Ако искат война с туристическия бранш, ще я получат. Няма накъде да отстъпваме. На някой, на който няма какво да му вземеш, няма с какво да го уплашиш,“ категоричен е Алибегов.

Според думите му вината за ниския процент на ваксинация е на служебния здравен министър. „Да не забравяме, че хората, които се опитват да налагат мерки в лицето на здравния министър Кацаров са в основата на това, че ваксинацията в България е на такова ниско ниво. Само преди няколко месеца, същият този доктор Кацаров обясняваше как не трябва да се носят маски, как вирусът не толкова страшен и просто трябва да се преболедува, сега изведнъж запя различна песен,“ споделя Алибегов.

Той не е съгласен и да се налага задължителна ваксинация за служителите в туристическия бранш. „Ваксинацията е доброволен акт. Задължителното имунизиране с нищо не помага. Както виждате, ако сте ваксинирани, няма да носите маска. Такива дискриминационни тактики: персоналът в заведенията да е ваксиниран на 100% и да влизат само ваксинирани клиенти, няма да минат. Или за всички, или за никой. Как така някой държавен чиновник ще определя кой бизнес ще оцелее и кой не,“ коментира председателят на Българската асоциация на заведенията.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg