Кметът на Берлин настоява и за затваряне на магазини и училища

Той ще поиска одобрението от парламента във вторник

Кметът на Берлин настоява и за затваряне на магазини и училища

Снимка: БТА

4160 ~ 1 мин. четене

Кметът на Берлин Михаел Мюлер настоява за затваряне на всички магазини с изключение на супермаркети, аптеки и зоомагазини и удължаване на коледната ваканция на учениците до 10 януари, за да бъде овладяно разпространението на COVID-19, предава Reuters.

Мюлер направи изказването си в четвъртък, след като страната отчете нов рекорден брой случаи на новозаразени за денонощието – 23 679. Той заяви, че ще поиска одобрението на идеята си от регионалния парламент във вторник.

Най-голямата европейска икономика успя да държи пандемията под контрол през първата вълна на коронавируса през март и април, но среща затруднения при втората, регистрирайки рекордни ежедневни смъртни случаи.

Страната е частично блокирана от шест седмици, откогато са затворени барове и ресторанти, но дейността на магазините не е засегната, а училищата все още са отворени. Някои части на страната обаче започнаха да налагат по-строги мерки, включително южната провинция Бавария, където от сряда хората имат право да напускат дома си само по основателни причини.

Министърът на здравеопазването Йенс Шпан подкрепи идеята за по-строги мерки в четвъртък: „Трябва да има цялостен локдаун в обществото за всички нас, също и около края на годината“, каза той пред долната камара на парламента в Бундестага.

Подкрепи Economic.bg