Бавария въвежда пълен локдаун заради висока COVID смъртност

На места в региона отново ще бъде въведен вечерен час, а някои ученици остават вкъщи

Бавария въвежда пълен локдаун заради висока COVID смъртност

Снимка: БТА

12099 ~ 1 мин. четене

Южният германски регион Бавария, който досега е регистрирал най-много жертви от COVID-19 в страната, обяви, че ще наложи по-строга блокада от сряда до 5 януари.

Хората в Бавария ще могат да напускат домовете си само с основателна причина, заяви премиерът на региона Маркус Содер на пресконференция, като добави, че ще има известно облекчение в правилата за Коледа, но не и за новогодишните празници. Правилата ще бъдат приложени след одобрението им от парламента, предава немското издание Handelsblatt.

Според новите мерки излизането от домовете ще бъде само с основателна причина – пътуване до работа, пазаруване или училище. Разходките навън и индивидуалният спорт също остават разрешени.

В горещите точки с повече от 200 нови инфекции на ден на 100 хил. жители се въвежда вечерен час от 21 до 5 ч сутринта. Вече няколко баварски области надхвърлят тази граница. Част от учениците пък – от осми клас нагоре – преминават в дистанционна форма на обучение.

Противно на предишните планове, само пет души от максимум две домакинства трябва да имат право да се срещат в новогодишната нощ. Консумацията на алкохол на открито e абсолютно забранена в началото на годината.

Докато Германия постави пандемията под контрол през март и април, сега тя се справя с по-смъртоносна втора вълна и наложи частична блокада в началото на ноември, затваряйки ресторанти и барове и ограничавайки публичните събирания. Миналата седмица мерките пък бяха удължени до 10 януари.

Подкрепи Economic.bg