Кой срещу кого на президентските избори в САЩ?

Днес започват първичните избори в страната

Кой срещу кого на президентските избори в САЩ?

Днес откриват първичните избори за кандидат за президент на САЩ в малкия щат Айова, пише агенция "Франс прес", цитирана от БТА.

Такава е традицията от 1972 г. Айова дава старт на сезона на първичните избори днес. Останалите 49 американски щата и пет територии ще гласуват по-късно, до юни, а през юли ще бъдат официално обявени демократическият и републиканският кандидат за президентските избори през ноември.

Състезаващите са за Белия дом считат победата в Айова за значителна, защото тя може да даде начален тласък при същинското съревнование. Битката е особено важна за претендентите на демократите. При малката преднина на Хилъри Клинтън и очакванията Бърни Сандърс да победи в следващия важен щат Ню Хампшър загубата на Клинтън в Айова  би навредила на шансовете ѝ, пише БНР.

Часове преди първото гласуване в дългия процес по избирането на американския президент, кандидати трескаво обикалят най-малкия щат – Айова.

„Имаме шанса да направим нещо велико, да направим Америка велика отново! Да не правим лоши споразумения, а само страхотни. Ние губим в търговията, губим в здравеопазването с Обамакеър”, заяви Доналд Тръмп, кандидат на републиканците.

„Ние имаме страхотна кампания от доброволци. Разбира се, че резултатите са близки, ето защо се надявам всеки, който ме подкрепя, да излезе и да гласува в понеделник вечерта”, заяви Хилъри Клинтън, кандидат на демократите, цитирана от Нова ТВ.

Доналд Тръмп и Хилъри Клинтън – първенците в проучванията на републиканците и демократите. Според последното проучване тук милиардерът събира 28% подкрепа, следван от Тед Круз с 23 и Марко Рубио с 15 на сто. Останалите кандидати на републиканците имат под 10%.

При демократите – Хилъри Клинтън и Бърни Сандърс са с 3% разлика – 45 на 42-а, което е в рамките на статистическата грешка.

Ето защо всичко се свежда до последните часове и кандидати разчитат както на събития, така и на доброволците си.„Карахме 1600 километра в понеделник, за да бъдем тук и помогнем за промяна”, разказа Роберто Гонзалес, доброволец в кампанията на Тед Круз.

След милиони, похарчени за реклама и стотици срещи с избиратели, въпросът е кой сега ще се появи на сложния и дълъг процес по гласуване довечера. Ето защо работата на доброволците в кампаниите е изключително важна. Доброволци като Роберто Гонзалез от Тексас, който е сега в Айова, работят по 12 часа на ден в опит да убедят хората да се появят на гласуването довечера.

Коментари: 0