Колко инвестират държавите по света в R&D

България е някъде в средата на класацията, но далеч-далеч от лидерите в нея

Колко инвестират държавите по света в R&D

Снимка: Pixabay

1216 ~ 2 мин. четене

Финансирането на научно-изследователска и развойна дейност (R&D) понякога изглежда като изливане на течност в пробит съд – напразни усилия без резултат. Опитът обаче сочи, че всъщност никога не се знае дали ефектът няма да се появи след години, или дори десетилетия. В момента Uber например инвестира много в безпилотни автомобили с цел един ден, незнайно кога точно, да успее да революционизира транспорта.

Дори да се допусне, че търсеният резултат никога няма да бъде намерен, по време на научни изследвания често се достига до ценно знание, което впоследствие се въплъщава в съвсем други продукт и сфери. Доказано е, че инвестициите в R&D са водещ показател за дългосрочна икономическа сила.

Бърз поглед върху графиката по-долу потвърждава това, предвид кои са лидерите в класацията и колко мощни са те на международния пазар. Инвестициите в научно-изследователска дейност са фактор и за дългосрочното развитие на държавите и обществата, особено сега, когато икономиките се трансформират към такива от технологичен характер с висока добавена стойност.

Визуализацията е изготвена от HowMuch, като изданието базира графиката на данните от Института по статистика на ЮНЕСКО, който събира разнородна информация по региони. Те отразяват вложенията в най-различни отрасли, в това число изкуствен интелект, фармация, авангардни изтребители.

Топ 10 на страните, инвестиращи най-много в R&D:

1. САЩ: $ 476.5 млрд.

2. Китай: $ 370.6 млрд.

3. Япония: $ 170.5 млрд.

4. Германия: $ 109.8 млрд.

5. Южна Корея: $ 73.2 млрд.

6. Франция: $ 60.8 млрд.

7. Индия: $ 48.1 млрд.

8. Обединено кралство: $ 44.2 млрд.

9. Бразилия: $ 42.1 млрд.

10. Русия: $ 39.8 млрд.

Всъщност инвестициите на тези десет държави представляват около 80% от световните такива. Любопитно е, че в САЩ работят 4 295 изследователи на един милион жители, докато в Китай на същата единица хора – 1 096 изследователи.

Що се отнася до България, статистиката на ЮНЕСКО показва, че тук се инвестират около 1 млрд. долара, което ни отрежда място горе-долу в средата на световната класация.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg