Колко ще ви струва лечението на грипа

Вижте какви са сумите, които ще ви трябват при посещение в аптеката

Колко ще ви струва лечението на грипа

Снимка: economic.bg

388 ~ 2 мин. четене
Автор: Венцислав Генков

Грипната епидемия вече е обявена в няколко области в страната. В София броят на болните също расте. Economic.bg се обърна към общопрактикуващи лекари, за да разбере колко ще ни струва лечението, ако се разболеем от грип.

В началния етап на заболяването най-масово предписваното лекарство срещу вирусни инфекции е на цена между 35 и 40 лева. Към него приемът на витамини е задължителен. В аптеките цените им варират от няколко лева до десетки за такива, които са за най-малките. Най-често средната им цена е около 20 лева.

При лечението често се изписват прахчета с аналгетици, които помагат при висока температура. Цената им в аптечната мрежа е около десетина лева за опаковка от 10 сашета. Цената на медикаментите при болки в гърлото или синузит също е до 10 лева.

При усложнение на заболяването се прибягва до антибиотици, чиито цени варират от 15 до 20 лева на опаковка. Пробиотиците в последните няколко години често придружават антибиотичното лечение, като при тях цените варират от 8 лева до 60 лева, показва проучването ни.

При по-леко заболяване сумата за лечение ще бъде около 50 лева, докато при усложнения тя се повишава до 80 лева. Общопрактикуващите лекари най-често дават от три до пет дни домашно лечение на болните, което допълнително натежава на общата сума.

Как да се предпазим по вируса?

Хигиената е на първо място  – често миене на ръцете, препоръчват специалистите. Най-малкото, което може да направим за себе си е да използваме предпазни маски, които струват стотинки и трябва да се сменят на 2-3 часа, защото след това не действат. Те също така препоръчват да избягваме обществени места – театри, кина, институции и други, освен ако не е наложително.

По време на заболяването е важно спазваме и диета, която да подсили имунната защита на организма. Най-добрият избор е консумация на леки храни като сирена, мляко, извара. Добре е да се храним с риба и червено месо, но без да прекаляваме. Консумацията на много зеленчуци и плодове е силно препоръчителна.

Подкрепи Economic.bg