Колорадо премина $1 млрд. годишни приходи от марихуана

Април и май са двата най-силни месеца в петгодишната история на новата индустрия

Колорадо премина $1 млрд. годишни приходи от марихуана

Снимка: Pexels

Американският щат Колорадо е генерирал повече от 1 млрд. долара годишни приходи в хазната си след легализирането на търговията с марихуана. Местната власт позволи през 2014 г. канабисът да се купува и продава свободно за развлекателна цел. След легализирането на търговията досега оборотът на канабис индустрията е над 6.5 млрд. долара, според публикувани месечни данни от щата.

Април и май са двата най-силни месеца в петгодишната история на новата индустрия. Само през април, когато се провежда Празник 420, оборотът е достигнал 24.2 млн. долара.

Щатските приходи от законна продажба на марихуана са се удвоили през последните две години до 1 млрд. долара. Проучването показва, че за достигането на 500 млн. долара годишни приходи в хазната на Колорадо са били необходими три години.

От юли 2017 г. насам общият месечен данъчен приход от продажба на марихуана не е падал под 20 млнн. долара. През февруари 2014 г., първия месец с данни за продажбите, общият държавен приход възлизаше на 3.5 млн. долара.

Илинойс наскоро стана 11-ят американски щат, одобрила канабиса с развлекателна цел, като се присъедини към щатите Вашингтон, Аляска, Колорадо, Калифорния, Мейн, Масачузетс, Орегон, Върмонт, Мичиган и Невада. Вашингтон, Окръг Колумбия, също е одобрил канабиса. Законът на Илинойс ще влезе в сила на 1 януари 2020 г.

Повече от 30 американски щата пък вече са разрешили медицинската употреба на марихуана.

Колорадо има 2 917 лицензирани предприятия за марихуана и 41 076 лица, които са лицензирани да работят в индустрията.
Коментари: 0