Концесионерът на летищата в Бургас и Варна е освободен от такси за 2020 г.

Мярката е в подкрепа на сектора и вече е одобрена от ЕК

Концесионерът на летищата в Бургас и Варна е освободен от такси за 2020 г.

Снимка: Wikipedia

Концесионерът на летищата в Бургас и Варна - "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД, ще бъде освободен от концесионни такси през тази година. Решението за това бе взето на днешното правителствено заседание и има за цел "подпомагане на сектора заради намаленият пътникопоток вследствие на коронакризата".

Припомняме, че още в началото на месец юни правителството обяви, че ще предприеме тази стъпка в подкрепа на въздушния транспорт, но за да бъде на практика приложена, трябва да бъде получено одобрение от Европейската комисия. Такова беше получено преди няколко седмици.

Сега предстои да бъде сключено допълнително споразумение за изменение и допълнение на сега действащия концесионен договор между страните.

Отлагането на плащането не означава опростяване. Концесионерът следва да плати концесионното си възнаграждение за 2020 г. в срок  до 31 януари 2021 г., а уравненият размер на концесионното възнаграждение, чието изчисление ще се извърши въз основа на представения от концесионера през 2021 г. одитиран годишен отчет за 2020 г. ще трябва да бъде платен до 31 октомври 2021 г., се казва в днешното решение на Министерския съвет.

„Мярка за подкрепа на ликвидността на летищата във Варна и Бургас помага да се отстранят сериозните смущения в икономиката в черноморския регион и България“, пишат още от правителството в решението си.

Коментари: 0