Коя е новата любима дестинация на нискотарифните авиокомпании

Последните месеци тече надпревара коя ще има повече полети до там

Коя е новата любима дестинация на нискотарифните авиокомпании

Снимка: Pixabay

Бавно, но сигурно Армения е все по-близо и все по-достъпна за европейците, пише сайтът Emerging-europe.

През последните месеци две нискотарифни компании – унгарската Wizz Air и ирландската Ryanair се надпреварват за завладяването на арменския пазар, пускайки все повече полети до там.

През октомври миналата година Ryanair обяви, че пуска полети от Ереван до Милано, Рим и Берлин и Меминген.

Само няколко месеца по-късно Wizz Air също заяви, че ще се разширява в Армения с нови полети от Вилнюс и Виена до международното летище „Звартноц“ в Ереван. Те ще се изпълняват от юни 2020 г.

За няколко седмици Ryanair отговори на Wizz Air. Ирландската авиокомпания пуска още два маршрута за Армения и с тях те стават общо шест за 2020 г. Компанията ще лети два пъти седмично от вторият по големина град в страната Гюмри до Атина и от столицата Ереван до Солун. Маршрутите ще започнат да се изпълняват през май 2020 г. и ще са два пъти седмично.

При обявяването на новите линии мениджърът на корпоративните комуникации на Wizz Air Андраш Радо заяви, че това е началото на „красиво сътрудничество“ между авиокомпанията и Армения, добавяйки, че Wizz Air планира повече маршрути между страната и Европа в бъдеще.

Мениджърът „Бизнес развитие“ на Ryanair Дейвид О'Брайън каза: „Ryanair има удоволствието да доразвие директните връзки на ЕС за Армения с обявяването на съвсем нови маршрути от Гюмри до Атина и от Ереван до Солун. Само за една година компанията удвои броя на преките маршрути от ЕС до Армения от 8 на 16“.

Премиерът на страната Никол Пашинян коментира, че новите маршрути ще помогнат да се увеличи броят на туристите, посещаващи Армения през 2020 г.

Армения има желание да увеличи броя на туристите, който постоянно нараства през последните години и достигна 2 млн. за първи път през 2019 г., спрямо 1.65 млн. през 2018 г. Но броят им е доста под деветте милиона международни пътници, посетили съседна Грузия миналата година, въпреки наложената от Кремъл забрана на руските авиокомпании да летят до страната.

През последните седмици Армения беше представена в редица международни класации като задължителна дестинация за 2020 г. Наскоро London Evening Standard нарече страната „културен хит“, а според Irish Examiner тя е „бижуто на Кавказ“.

Коментари: 0