Караниколов: Приватизацията се извърши грешно

Според министъра на икономиката няма проблем при сделката за Дипломатическия клуб

Караниколов: Приватизацията се извърши грешно
908 ~ 2 мин. четене
Приватизацията, особено до 2002 г., се извърши погрешно. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов в ефира на Nova. Според него това е и една от причините в момента България да е най-бедната държавата в Европейския съюз. За министъра, който в продължение на много години управляваше Агенцията за приватизация, процесът вече може да бъде спрян, тъй като България вече е приключила прехода към пазарна икономика.

„Приватизацията е бил механизъм за преминаване от планова към пазарна икономика. Ние отдавна сме пазарна икономика. Сигналът от тук нататък е, че ще развиваме дружествата, останали под контрола на държавата“, каза Караниколов.

Според него една от най-големите грешки на приватизационния процес е била създаването на работническо-мениджърските дружества (РМД), които са купували с преференции държавни производства и в много случаи плащаха символични суми за тях.

„Най големите грешки на приватизацията бяха РМД-тата. Тогава не се е искало да имат осигурено пълно финансиране. Тогава държавата е искала да предоставят само 10% първоначална вноска. Реалност а можели да платят 10%, а останалата сума да се разсрочи за 10-годишен период“, каза Караниколов. Друг проблем според него е възможността да се сключват различни анекси към приватизационни договори, с които се променят първоначалните условия на приватизацията, в ущърб на държавата.

Във връзка с непрозрачното финансиране на приватизацията през годините, Караниколов бе запитан дали не го притеснява сделката за придобиване на „Дипломатическия клуб“ от трима младежи, един от който живее на общежитие. Според него няма проблем, тъй като порите са осигурени от банка и как точно са отпуснати тези пари държавата не се интересува. „Проверихме произхода на средствата, от кредит са. След това нямаме отношение защо банката е дала тези пари за придобиване на „Дипломатическия клуб“. Не виждаме нищо нередно. Ако видим някога нещо нередно, ще сезираме прокуратурата и ДАНС“, каза Караниколов.

Той коментира, че е лична кандидатура на „Атака“ и не е предлаган от депутата от ДПС Делян Пеевски. „Много ми е странно, че ме свързват с Пеевски. Няма как той да е настоявал за моето назначение, след като не го познавам и той не ме познава. Не го познавам, знам каква е истината за себе си. Аз съм говорил със Сидеров. Нямам обяснение защо ме свързват с Пеевски“, каза Караниколов.
Подкрепи Economic.bg